Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Nokia akıllı telefon Full HD GPS Ultra HD - Teknoloji Haberleri

        Nokia Research Center'ın medya teknolojileri grubunu yöneten Kemal Uğur,“Esnek telefon ve ultra HD için çalışıyoruz” dedi

        İskandinav mobil cihaz üreticisi Nokia'nın Finlandiya'daki araştırma merkezi Nokia Research Center (NRC) Medya Teknolojileri grubunun başındaki isim olan Dr. Kemal Uğur, geleceğin mobil cihaz teknolojileri için kolları sıvadı. Kendine ait 30 patenti ve 40'dan fazla patent başvusu olan Uğur, esnetilebilen telefon Nokia Kinetik ve Human Form'un ardından Full HD'yi dörde katlayıp kapalı alanda da çalışan GPS için gün saymaya başladı.

        KIVRILARAK SES AÇILACAK

        12 farklı lokasyonda 5 laboratuvarla çalışan NRC’nin en büyük araştırma ekibi olan Finlandiya'daki Medya Teknolojileri Laboratuvarı'nı yöneten Uğur, “Görsel-işitsel deneyimi geliştireceğiz. Esnek telefon, kapalı alanda çalışan GPS ve Ultra HD görüntü bunlardan birkaçı” dedi. Akıllı telefonların yanı sıra tablet dizaynları üzerinde de çalıştıklarını belirten Uğur, gelecek için şu ipuçlarını verdi:

        * Yeni Nokia Kinetic cihaz prototipi dokunmatik ekranın ve sesli iletişimin ötesine geçen esnek bir cihaz. Müzik çalarınızı kullanırken, cihazı içe ya da dışa doğru kıvırarak, müziği çalıp durdurmak mümkün. Sağa ya da sola büktüğünüzde müziğin sesi artıyor ya da azalıyor.

        * GPS’in en önemli eksisi kapalı alanlarda çalışmaması. Yeni lokasyon bazlı servis teknolojileri GPS'i sinyal alınamayan iç mekânlara taşıyacak.

        * Ultra HD ile görsel servisler, Full HD’ye oranla 4 kat fazla çözünürlükle mobil cihazlara aktarılabilecek.

        2 BOYUTLU FOTOĞRAFI 3 BOYUTLUYA DÖNÜŞTÜREBİLECEĞİZ

        Uğur’un verdiği bilgilere göre, önümüzdeki dönemde canlı hissi veren iletişim de mümkün olacak. Görsel ve sesli iletişimin kalitesi halen doğal yüz yüze iletişimin verdiği histen çok uzak. Yeni teknolojiler, iletişime çok doğal ve canlı hissi veren bir hava katacak. Teknolojiler, kullanıcıya iletişim kurduğu kişinin yanında olduğu hissini verecek. 3D görüntü alanında ODTÜ ile yürütülen projeyle 2D görseller, 3D’ye dönüştürülebilecek. Kullanıcılar iki boyutlu bir resimdeki objelere dokunarak 3’üncü boyut hissini alabilecek.

        GAZETE HABERTÜRK / NECDET ÇALIŞKAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ