Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Oyun erepublik, sanal, saldırı, Türkiye, Kosova, sırbistan, Bulgaristan, sanal savaş, oyun, online oyun, selin kunt - Teknoloji Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        SELİN KUNT ZENGİN

        skunt@haberturk.com

        Gün geçtikçe gerçek hayatın kopyası haline gelen sanal dünya şimdi de tarihi meseleler için bir hesaplaşma aracı olarak kullanılıyor. İnternet üzerinden oynanan oyunlardaki çekişmeler artık sadece rekabet duygusuyla değil farklı motivasyonlarla çekişme alanı haline geldi.

        Bunun bir örneği de şu an eRepublik adlı strateji oyununda Türkiye-Bulgaristan savaşı olarak yaşanıyor. 2008 yılında piyasaya sürülen online strateji oyunu eRepublik’te Türkiye olarak geçen ülkenin toprakları Sırbistan'ın güçlü desteğini alan Bulgaristan tarafından bir bir işgal ediliyor. eRepublik'te gerçek hayattaki gibi ülkeler ve vatandaşları yer alıyor. Oyuncuların yönettiği sanal devletler, diğer ülkelerin topraklarını işgal edip, savaşarak kendi bünyesine katarak, imparatorluklar kurabiliyor, gücüne güç katabiliyor. Her ülkenin oyunculardan oluşan meclisi, ülke başkanı, orduları bulunuyor. Oyuncunun istediği ülke vatandaşlığını seçtiği sanal dünyanın günlük aktif kullanıcısı yaklaşık 300 bin kişi.

        YÜZLERCE YILLIK MESELA: KOSOVA

        Oyuna Türkçe dil desteği eklenmesiyle birlikte kurulmuş en güçlü ülkelerden biri haline gelen sanal Türkiye, şimdi zor bir dönem geçiriyor. Uzun süredir oyundaki müttefiklerinden olan Sırbistan ile arası bozulan Türkiye, Bulgaristan'ın bunu fırsat bilmesiyle birlikte beklemediği bir darbe yedi.

        Aslında kıran kırana geçen savaşın çıkış nedeni çok tanıdık bir sebep: Kosova ve Bosna-Hersek. Kosova'nın bağımsız bir ülke haline gelmesi oyun içinde gündeme gelince buna ilk itiraz eden Sırplar oldu. Türkiye'nin bağımsızlığı destekleyerek Sırbistan'ın karşısında yer alması ilişkileri gerdi. Durum Sırbistan'ın istediği şekilde sonuçlanıp, Kosova bağımsız bir ülke statüsü alamayınca Türk oyuncular bun tepki gösterdi ve iki ülke arasındaki ittifak bozuldu.

        BULGARİSTAN FIRSAT BİLDİ

        Bu durumu fırsat bilen Bulgaristan, Türkiye'nin sahip olduğu topraklara saldırmaya başladı ve umduğu şekilde Sırbistan'ın tam desteğini aldı. Farklı cephelerde düşman müttefiklere karşı sanal görünse de duygusal anlamda gerçek bir mücadele veren Türkler tüm oyunculardan destek bekliyor.

        BAŞARININ SIRRI OYUNCU SAYISINDA

        Bireysel olmaktan ziyade bir ekip oyunu olan sanal dünyada başarının yolu ülkenin vatandaş/kullanıcı sayısının çok olmasından geçiyor. Oyuna dahil olmak isteyen yeni kullanıcılar, ücretsiz olarak kayıt yaptırdıktan sonra işçi olarak çalışıp para kazanıyor, mal mülk hatta ardından şirket sahibi olabiliyorlar. Bu bakımdan eRepublik alışılmış diğer online oyunlarla benziyor. Cephe kurup savaşabilen oyuncular, milletvekili, parti ve ülke başkanlığı da yapabiliyor.

        SAVAŞLARIN AMACI FETİH

        Ülkeler savaş kazandıkça ele geçirdikleri toprakları kendi sınırlarına dahil ediyor. Elbette savaşı kaybettiğinizde topraklarınızı ve hatta ülkenizi de kaybediyorsunuz. Savaşlar bireysel değil, o ülkenin vatandaşlarının toplu katılımıyla gerçekleşiyor. Savaşa katılmak tamamen isteğe bağlı.

        YENİ VATANDAŞLAR BEKLİYORLAR

        Uzun zamandır bu oyunu oynayan Fernu ve Lord Vaako takma adlı Türk kullanıcılarla yaptığım görüşmede en çok şikayet ettikleri konu yeni üye bulma sıkıntısı oldu. Diğer ülkelerde sürekli artan üye sayısına karşılık Türkiye'de bu oranın aynı seviyede artmaması ülkenin gücünde düşüşe neden oluyor. Mevcut kullanıcılar aralarına yeni katılanlara oyunla ilgili her tür desteği ve eğitimi vermeye hazır olduklarını belirtiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ