Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Tasarım sırlarımız bizde kalacak! - GALERİ - Teknoloji Haberleri

        ALTAY Türk Ana Muharebe Tankı Projesi kapsamında gerçekleştirilen ve ticari/askeri gizlilik gerektiren testlerin yapılabildiği tank test merkezi, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıldı.

        Dünyanın en moderni, Türkiye’nin ise tek Tank Test Merkezi, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Koç Holding Savunma Sanayi, Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı, Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, Otokar Yönetim Kurulu Vekili Halil Ünver, Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç ve Sakarya yerel idaresinin katılımıyla açıldı.

        Otokar Adapazarı tesislerinde kurulan ve 29 Mart tarihinde (bugün) açılışı yapılan Tank Test Merkezi bünyesinde Elektromanyetik Uyumluluk Test Merkezi, Tank Test Pisti ve Dinamometreli İklimlendirilmiş Test Merkezi’ni barındırıyor. Gelecekte yeni test olanakları ile geliştirilecek Merkez, dünyanın en modern ve sayılı Tank Test Merkezleri arasında yer alıyor.

        2008 yılında başlatılan Türkiye’nin ilk ana muharebe tankı Altay Projesi kapsamında kurulan Tank Test Merkezi’nde güvenli sürüş, sistemlerin doğru çalışması ve ürünün seri üretime hazır hale gelmesi için gerekli olan; savaş ve barış koşullarında askeri araçların elektromanyetik uyumluluklarını, farklı iklimlerdeki hareket kabiliyetlerini artırmaya yönelik testler yapılabilecek.

        TANK TEST MERKEZİ İLE ÜLKEMİZİN DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALACAK

        Düzenlenen açılış töreninde konuşma yapan Koç Holding Savunma Sanayi, Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı ve Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, “Cirosunun yüzde 4’ünü Ar-Ge’ye ayıran ve bugüne kadar geliştirdiği teknolojilerle her zaman rekabet avantajı sağlayan bir şirket olarak Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştirdiğimiz için gururluyuz. Bugün Otokar’ın Ar-Ge harcamaları ülkemiz ortalamasının çok üzerinde bir rakam ile cirosunun yüzde 4’ünü oluşturuyor. Sadece geçtiğimiz 10 yıl içinde yaptığımız 76 milyon TL’ye ulaşan Ar-Ge yatırımları ile kaynaklarımızı ülkemizde kullanıp, Türkiye’nin araçlarını daha hızlı bir şekilde hayata geçirme imkanına kavuştuk. Bugün, bu imkanlarla üretilen taktik zırhlı araçlarımız, ülkemizde ve dünyada 5 kıtada 20’den fazla ülkede 40’a yakın kullanıcı tarafından kullanılıyor. Bu vizyonumuzu devam ettirmek ve Türkiye’nin ilk milli ana muharebe tankı için bize verilen görevi en iyi şekilde gerçekleştirmek için; Türkiye’nin ilk Tank Test Merkezi’ni devreye alıyoruz. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’mızın katkıları ile hayata geçirdiğimiz toplam 10 milyon USD’nin üzerinde tutan bu yatırım, Altay projesinin önemli bir mihenk taşı olacak. Bu Tank Test Merkezi sayesinde, Altay tankı tamamlandığında güncel tehditlere karşı geliştirilmiş, dünyanın modern ana muharebe tankı olacak. Bu merkez, Altay’ın geliştirme sürecini mükemmelleştirirken, zaman ve maliyetten tasarruf etmemizi sağlayacak” dedi.

        TESİS TÜM SAVUNMA SANAYİİNE AÇIK

        Tank Test Merkezi’nin teknik özellikleri hakkında bilgi veren Görgüç, “Bugün açılışı yapılan Tank Test Merkezi, bünyesinde Elektromanyetik Uyumluluk Test Merkezi ve Tank Test Pisti’ni barındırıyor. Altay Projesi kapsamında mevcut Dinamometreli İklimlendirilmiş Test Merkezimiz de kullanılacak ve gelecek dönemlerde bu merkezlere yeni olanaklar ilave edilecek. Bu test imkanları ayrıca savunma sanayii başta olmak üzere tüm askeri ve sivil Türk sanayisinin hizmetine açılacak” dedi.

        ALTAY PROJESİ VE TANK TEST MERKEZİ

        Türk savunma sanayiinde millileştirme çalışmalarının en önemli projelerinden biri olan ana muharebe tankı ALTAY projesinde “Tasarım ve Prototip Üretimi” dönemi Otokar’ın ana yükleniciliğinde yürütülüyor. 2008 yılında sözleşmesi imzalanan projenin 78,5 ayda tamamlanması bekleniyor.

        Otokar ana yükleniciliğinde sürdürülen projenin bugüne kadar olan döneminde birinci aşama olan “Kavramsal Tasarım Aşaması” 2010 yılı içinde tamamlandı. Bu aşamanın sonucunda, ALTAY tankının gerçek boyutlardaki bir modeli üretilerek geçtiğimiz yıl IDEF Savunma Sanayii fuarında sergilendi. Projenin en kritik aşamalarından olan İkinci Aşama “Detaylı Tasarım Aşaması” içinde yer alan ve tasarımın önemli ölçüde belirginleştiği “Ön Tasarım Süreci” de 2011 yılı son çeyreğinde başarıyla sona erdi. Bu aşama içerisinde bu sürece paralel olarak ön prorotiplerin üretimi başladı. İkinci Aşamanın tamamlanmasını müteakip üçüncü ve son aşama olan “Prototip Geliştirme ve Kalifikasyon” aşamasına geçilmesi planlanıyor.

        Bu yılın son çeyreğinde testlere hazır hale gelecek ilk ön prototip ALTAY tankı için yatırımlar da proje planı dahilinde devam ediyor. Otokar fabrikası bünyesinde mevcut olanakların yanısıra 10 milyon USD’lik yatırımla yapılan Tank Test Merkezi’nde yeni açılan Elektromanyetik Uyumluluk Test Merkezi ve Tank Test Pisti yer alıyor. Ayrıca Dinamometreli İklimlendirilmiş Test Merkezi de bu test bünyesinde hizmet verecek. Altay’ın tüm elektronik cihazların savaş ve barış durumlarındaki elektromanyetik uyumlulukları ve duyarlılığını inceleyecek; tankın hareket kabiliyetini ölçmek için kullanılacak ve tankın farklı iklim koşullarındaki çalışma kabiliyetini artıracak Tank Test Merkezi, dünyanın en modern ve gelişmiş test merkezleri arasında yer alıyor.

        ELEKTROMANYETİK UYUMLULUK TEST MERKEZİ

        Elektromanyetik Uyumluluk Test Merkezi’nde Altay’ın tüm elektronik cihazlarının savaş ve barış durumlarındaki elektromanyetik uyumlulukları ve duyarlılığını incelenebilecek. Askeri standartara uygun şekilde alt sistem ve sistem testleri yapılabilecek. Yarı yansımasız ekranlı bu odada, bağışıklık testlerinde, 10kHz - 40GHz frekans bandında 1m mesafede 200V/m elektrik alan şiddeti oluşturabilen yükseltici ve anten test düzenekleri bulunuyor. Yayınım testlerinde ise, aynı frekans bandında çok düşük elektrik alan şiddetlerini ölçebilecek hassas ölçüm alıcısı ve anten test düzeneklerine sahip.

        TANK TEST PİSTİ

        Tank Test Merkezi bünyesinde yer alan bir diğer önemli altyapı da tank test pistidir. Toplam bir turun yaklaşık 1,5 km olduğu bu pistte, tankın hareket kabiliyetini ölçmek üzere yerleşim yapıldı. Pistin yüzde 30 yan eğimli viraj kısmı tankın yüksek hızlarda dönmesine müsade ediyor. Pistte ayrıca atış kontrol sisteminin performansını incelemek üzere yaklaşık 390 m uzunluğunda APG stabilizasyon parkuru bulunuyor. Aynı zamanda iç kısımda süspansiyon performansını test etmek üzere 150 m uzunluğunda Profil IV parkuru bulunuyor.

        Tank Test Merkezi, gelecekte yağmurlama testlerinin yapılacağı tesis ile genişleyecek ve pistin 36m çapındaki taşıt dinamiği test alanında fren, slalom, nokta dönüş, ileri geri manevra gibi birçok dinamik test yapılabilecek.

        DİNAMOMETRELİ İKLİMLENDİRİLMİŞ TEST MERKEZİ

        Dinamometreli İklimlendirilmiş Test Merkezi de Tank Test Merkezi bünyesinde kullanılacak. Test Merkezinde Altay tankının güç ve soğutma grupları -45 dereceden +60 dereceye kadar olan farklı sıcaklıklarda, %5-95 RH aralığında değişen nem oranlarında test edilecek. Bu merkezde tankın sıcak ve soğuk iklim coğrafyalarında nasıl bir termal davranış sergileyeceği incelenecek ve dinamometreler vasıtasıyla motor ve şanzıman komplesi azami güç ve tork koşullarında zorlanarak tüm termodinamik geliştirme faaliyetleri programlanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ