Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji sony, zarar, nec, apple, samsung - Teknoloji Haberleri

        Japon elektronik şirketi Sony, Mart 2012'de sona eren mali yıl için zarar beklentisini iki kattan fazla artırdı.

        Sony yaptığı açıklamada, Mart 2012'de sona eren mali yılda 6,4 milyar dolar (520 milyar yen) kadar zarar etmeyi beklediğini, zararındaki artışın 3,6 milyar dolar (300 milyar yen) ek vergi giderinden kaynaklandığını bildirdi.

        Şirketin bu ek zararı ABD'deki vergi indiriminin zarar yazması sonucu ortaya çıktı. Şirketin 6,4 milyar dolarlık zarar beklentisi doğrulanırsa bu Sony'nin şimdiye kadarki en büyük yıllık zararı olarak kayıtlara geçecek.

        Sony, şubat ayında, televizyon satışlarının düşmesi, yenin değerinin yükselmesi ve Tayland'daki sellerin üretimi olumsuz etkilemesi nedeniyle Mart 2012'de sona eren mali yıl için 2,7 milyar dolar (220 milyar yen) zarar etmeyi beklediğini açıklamıştı.

        Japonya'nın en büyük tüketici elektroniği ihracatçısı şirket bu mali yıl ile birlikte borsada kote olduğu 1958 yılından bu yana ilk kez dört yıl arka arkaya zarar etmiş olacak.

        Sony'nin söz konusu mali yıl için 1,2 milyar dolar (95 milyar yen) olan faaliyet zararı tahmini ise değişmedi.

        Sony, Mart 2012'de sona eren mali yıla ilişkin sonuçları 21 Mayıs'ta açıklayacak.

        Japonya'da yayımlanan ekonomi gazetesi Nikkei dün, Sony, artan zararı nedeniyle çalışma gücünün yüzde 6'sını oluşturan 10 bin çalışanının işine son vereceğini yazmıştı.

        Cep telefonu üreticisi NEC ve elektronik şirketi Toshiba gibi Sony de Amerikalı Apple ve Güney Koreli Samsung gibi şirketlerle yürüttükleri sıkı rekabet yüzünden maliyetlerini azaltmak zorunda kaldı.

        Bu ay CEO'luk görevini Howard Stringer'den devralan Hirai, müşterilerin Apple ve Samsung ürünlerine yönelmesi nedeniyle şirketin düzlüğe çıkması için ''can yakıcı'' adımlar atacağını açıklamıştı.

        Mart 2011 sonu itibariyle 168 bin 200 kişiyi istihdam eden Sony'nin Eylül 2000'de 200 milyar dolar olan piyasa değerinin şu an 20 milyar dolara gerilediği sanılıyor.

        Sony'nin rakipleri Apple'ın piyasa değeri 591 milyar dolar ve Samsung'un piyasa değeri 170 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ