Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Apple'ın başarı sırrı, kaçındığı vergiyle çıktı - Teknoloji Haberleri

        3 yılda kârını üçe katlayan Apple, vergi ödemede de hünerini gösterdi! Brüt kârı 34 milyar doları geçen şirketin vergi oranı düşük olan eyalet/ülkelere olan yolculuğu, ödediği verginin her yıl 4 milyar doların altında kalmasını sağladı.

        Piyasa değeri 600 milyar dolara dayanan Apple’ın geçen yıl 100 milyar doları aşan cirosu ve 25 milyar doları geçen net kârının arkasından, yine ‘vergi cambazlığı’ çıktı. Son 5 yılda brüt kârını 5 milyar dolar seviyesinden 35 milyar dolara kadar çıkaran Apple’ın, finansal başarısında iştirakleri için kurumlar vergisinin en düşük olduğu bölgeleri seçmesi belirleyici oldu. New York Times’ın haberine göre iPhone ve iPad ile kitleleri peşinden sürükleyen Apple’ın, California Eyaleti’ndeki genel merkezinin bulunduğu Silikon Vadisi’ne 320 km uzaklıktaki, Nevada Eyaleti’ndeki Reno’da bulunan küçük ofisi, teknoloji devini milyonlarca dolarlık vergiden de kurtardı.

        TÜRKİYE’NİN FATURASI LÜKSEMBURG’DAN KESİLİYOR

        California’da yüzde 8.84 seviyesinde olmasına karşın Nevada’da yüzde 0 olan kurumlar vergisi Apple’ın, kâr, nakit ve vergi gibi muhasebe kayıtlarını da bu eyalette gerçekleştirmesine yol açıyor. Kârının yüzde 70’ini ABD dışında kazanan Apple, yurtdışındaki operasyonlarının muhasebeleştirilmesi için de işlemin yapıldığı ülkedeki değil, yine vergi oranlarının düşük olduğu İrlanda, Virgin Adaları, Hollanda ve Lüksemburg gibi ülkelerdeki iştiraklerini kullanıyor. Örneğin Türk bir iPhone kullanıcısı, App Store’dan ücretli bir uygulama indirdiği zaman kredi kartından çekilen tutar, Lüksemburg’da faturalandırılıyor.

        SİLİKON VADİSİ VERGİYİ SEVMİYOR

        3 yıl önceki 12 milyar dolarlık brüt kârı için 3 milyar dolar vergi ödeyen Apple’ın, geçen yıl 34 milyar doları aşan kârına karşılık ödediği vergi 3.3 milyar dolarda kaldı. ABD’li perakende zinciri Wal-Mart geçen yıl 24.4 milyar dolarlık kârına karşılık, 5.9 milyar dolar vergi ödeyerek, yüzde 24’lük bir vergi oranınına ulaşırken, Apple’da bu oran yüzde 9.7’yi geçmedi. Yasal bir işlem olmasına karşın, devlet açısından gelir kaybına yol açan ‘vergiden kaçınma’, Apple ile sınırlı değil. Google, Amazon, HP ve Microsoft gibi teknoloji devleri de benzer yöntemler kullanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ