Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Dünya m-ticaret'e geçti - Teknoloji Haberleri

        Elektronik Ticaret Kanun Tasarısı'nın e-ticaret'in önünü keseceğini iddia eden Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği (MOBİLSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Kubilay Erdoğan, girişimcilerin tüketicilere 'merhaba' diyebilmesi için, ilk haberleşmenin serbest olması gerektiğini söyledi.

        Ticari amaçlı SMS ve e-maillerin izne tabi tutulmasına imkan sağlayan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda kabul edilmesine karşın, sektörün endişeleri sürüyor.

        Tasarıyı yaptığı yazılı açıklama ile değerlendiren Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği (MOBİLSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Kubilay Erdoğan, başlangıçta izin almanın işleyen bir yöntem olmayacağını öne sürerek, bu durumun bir yandan e-ticaret'i sınırlandırırken, diğer yandan da hem tüketicileri hem de işletmeleri sıkıntıya sokacağını savundu.

        e-ticaret'in 25 – 30 yaş aralığındaki genç girişimciler tarafından yapıldığını kaydeden Erdoğan, e-ticaret'in tanıtım ile büyüdüğüne işaret ederek, ''Genç girişimcilerin en azından tüketicilere 'merhaba' diyebilmesi için ilk haberleşme serbest olmalı'' dedi.

        MOBİLSAD'ın tasarı ile ilgili önerilerini açıklayan Erdoğan, şunları söyledi:

        ''Bu uygulama hem tüketici hem de işletmeler tarafında sorunlara yol açacak. Tasarıda yer alan bazı sert maddeler yumuşatılmalı. İlk haberleşme serbest bırakılmalı. Gelen ilk mesajda iptal butonunun nereye konulacağına kadar, yasada tek tek tarif edilsin. Ticari kuruluşlardan e-mail veya SMS istemeyen tüketiciler de, kendilerine gelen ticari amaçlı mesajları diledikleri an iptal edebilsinler. Toplam ticaretin yüzde 3'lük kısmının gerçekleştirildiği e-ticaret;te tanıtımın önü bu sayede açılmalı.''

        "22 MİLYAR LİRALIK E-TİCARET KADEMELİ OLARAK BÜYÜYOR"

        Türkiye'de e-ticaret'in 22 milyar TL'lik bir büyüklüğe ulaştığını ve 2012 yıl sonu hedefinin 32-36 milyar TL olarak öngörüldüğünü açıklayan Kubilay Erdoğan, ''Bu alanda verilen hizmetlerden uçak bileti alımını, bankacılık işlemlerini ve tatil turizmini çıkarırsanız geriye kalan gerçek anlamdaki mal ve hizmet satışı 5 milyar TL civarında. Bankalararası Kart Merkezi'nin verilerine göre; 5 yıldır kademeli olarak büyüyen tek ticaret alanı e-ticaret'' diye konuştu.

        Türkiye'de 65 milyon GSM, 40 - 42 milyon da internet kullanıcısı olduğunu belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Internet kullanıcısı her geçen gün artıyor. Mart ayı itibariyle 3G kullanıcısı 34 milyonluk rakamı ile 2G kullanıcısını da aşmış durumda. Dolayısıyla internet bu kadar hızlı büyürken, internetin yarattığı ticari sahalar da büyüyor. Kurulan her fabrika ister istemez çevrenin biraz daha kirlenmesine neden olur. O zaman fabrika açmayalım mı, demeliyiz. Hayır, burada yapılması gereken çevreyi en az kirletecek ya da kirletmeyecek teknolojiyi bulmak ve uygulamak zorundayız. Tasarı bu çerçevede ele alınmalı.''

        "DÜNYA M-TİCARET'E GEÇTİ"

        Ticari amaçlı e-mail ve SMS'lerin teknolojinin getirdiği bir sonuç olduğunu söyleyen Kubilay Erdoğan, ''Teknolojide bazı şeyleri engellemek mümkün değil. Ama düzenleme yapıp, isteyenin daha çok istemeyenin ise hiç e-mail almayacağı bir yapıya geçmek mümkün. Bunu sağlamamız lazım. Bu sektörde sınır yok ve sınırlamaya kalktığınız zaman da bir problemle karşı karşıya kalırsınız. Eğer engellerseniz, yurt dışına kaçırırsınız ki, bunu engellemeniz mümkün değil. Bu sayede 3 milyar TL'lik vergi gelirinizden de olursunuz'' ifadesini kullandı.

        e-ticaret'in sınırlandırılması yerine onunla nasıl yaşanması gerektiği konusunun üzerinde durulmasını öneren Erdoğan, ''Bugün biz e-ticaret'e sınırlandırma getirirken, dünyada mobil ticaret ön plana çıkmaya başladı. Yarın da Mobil Ticaret Yasası mı çıkaracağız? Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ile gerçekleştirmiş olduğu düzenlemeler, Elektronik Ticaret Kanunu'nda da söz konusu olan istek dışı haberleşme konusunda gerekli yaptırımları ortaya koymaktadır'' şeklinde konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ