Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim Nükleer faaliyetleri düzenleyen yönetmelik yürürlüğe girdi - Teknoloji Haberleri

        İran'ın yıllardır "barışçıl amaçlarla kullanıyoruz, silah üretmiyoruz" diyerek dünyayı ikna etmeye çalıştığı nükleer çalışmalar Türkiye'de de yaklaşık bir yıldan bu yana devam ediyor. Yerli CERN olarak nitelendirilen Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin açılışını bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirecek. Yani Türkiye, bir süredir devam ettiği nükleer çalışmalarını bu çalışmalara odaklı bir nükleer tesisle hızlandırmayı planlıyor.

        Fakat nükleer teknoloji konusunda İran'ın bir türlü dünyayı ikna edemediği "barışçıl amaçlarla kullanım" konusunda Türkiye bugün bir adım attı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, bu teknolojinin barışçıl amaçlarla kullanılacağını taahhüt eden bir yönetmeliği yürürlüğe soktu.

        Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde nükleer faaliyetlerde kullanılan nükleer maddelerin sayım ve kontrolüne ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

        Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) Nükleer Madde Sayım ve Kontrol Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

        NÜKLEER SİLAHI ÖNLEME YÖNETMELİĞİ

        Yönetmelik ile Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde barışçıl nükleer faaliyetlerde kullanılan nükleer maddeler ile nükleer amaç için özel olarak tasarımlanmış veya hazırlanmış ekipman ve malzemelerin envanterinin tespiti ve takibi ile nükleer silah veya diğer nükleer patlayıcı aygıtlara dönüştürülmesini veya yetkisiz olarak kullanılmasını önlemek ve bu yöndeki girişimlerin zamanında saptanmasını sağlamak üzere uygulanacak usul ve esaslar düzenlendi.

        TRANSİT GEÇEN NÜKLEER EKİPMAN KAPSAM DIŞI

        Yönetmelik hükümleri, nükleer madde bulunduran, kullanan, depolayan, işleyen, üreten, devreden, ithal veya ihraç eden, nükleer amaç için özel olarak tasarımlanmış veya hazırlanmış ekipman ve malzemeler ile ilgili faaliyet yürüten gerçek veya tüzel kişileri kapsıyor. Türkiye'den transit geçirilen yabancı ülkelere ait nükleere maddeler ve nükleer amaç için özel olarak tasarımlanmış veya hazırlanmış ekipman ve malzemeler kapsam dışında bırakıldı.

        HER YIL OCAK AYINDA URANYUM VE TORYUM RAPORU

        Buna göre, nükleer tesis veya tesis dışı yerlerin bulunduğu sahalara ilişkin bilgiler, yakıt çevrimi ile ilgili araştırma ve geliştirme faaliyeti yapan kişi ya kuruluşlar, nükleer amaç için özel olarak tasarımlanmış veya hazırlanmış ekipman ve malzemeler ile ilgili faaliyetler, uranyum ve toryum maden çıkarma ve işleme faaliyetlerine ilişkin bilgiler ile muafiyet kapsamına alınmış nükleer maddeler ilgili kurum veya kuruluş tarafından, her yılın ocak ayında TAEK'e bildirilecek.

        30 GÜN ÖNCEDEN İTHALAT VE İHRACAT BİLDİRİMİ

        Nükleer tesis veya tesis dışı yer sorumlusu, nükleer maddenin ithal veya ihraç edilmesi söz konusu olduğunda, madde alınmadan veya gönderilmeden en az 30 gün içerisinde Kuruma bildirimde bulunacak. Nükleer tesis veya tesis dışı yer sorumlusu yönetmelik hükümlerini yerine getirmek üzere bir nükleer madde sayım ve kontrol sistemi kurmakla yükümlü olacak.

        Yönetmeliğe konulan geçici maddeye göre yönetmelik kapsamına giren faaliyetlere halen devam etmekte olan tesis veya tesis dışı yerleri işleten gerçek veya tüzel kişiler, en geç 6 ay içerisinde yönetmelik hükümlerinde belirtilen bildirim ve raporları TAEK'e sunacaklar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ