Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Kayıtlı Elektronik Posta sistemine geçiliyor - Teknoloji Haberleri

        Artık ticaret elektronik ortama tam uyum dönemine geçiyor. Artık atılan bir mail yasal bir tebligat haline dönüşebilecek. Elektronik postayı alan kişi, "ben görmedim" veya "ben okumadım" bahanelerine sığınamayacak.

        Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, 1 Temmuz'da yürürlüğe giren Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) yer alan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Sisteminin yasal ve güvenli yeni bir iletişim sistemi olacağını belirterek, ''Resmi, özel ve ticari her türlü belge veya yazı, kurum, kuruluş ve şahıslar arasında yasal, geçerli ve güvenli bir şekilde elektronik olarak paylaşılabilecek'' dedi.

        Acarer, Kanun'un ''Tacir olmanın hükümleri'' başlıklı 18. maddesinde tacirler arasındaki ihbar ve ihtarların KEP Sistemi ile de yapılmasına imkan sağlandığını söyledi.

        TTK'nın beyanlar, belgeler ve senetler başlıklı 1525. maddesinde KEP Sisteminin kurulması ve işleyişine ilişkin yönetmelik çıkarma yetkisinin BTK'ya verildiğini anımsatan Acarer, BTK tarafından hazırlanan KEP Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in 25 Ağustos 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anlattı. Aynı tarihte KEP Sistemi ile İlgili Süreçlere ve Teknik Kriterlere İlişkin Tebliğ'in yürürlüğe girdiğini belirten Acarer, ayrıca KEP Rehberi ve Kayıtlı Elektronik Posta Hesabı Adreslerine İlişkin Tebliğ'in de 16 Mayısta yürürlüğe girdiğini, böylece Kayıtlı Elektronik Posta sisteminin hukuki altyapısının hazır olduğunu kaydetti.

        KEP SİSTEMİ NE GETİRECEK?

        Çıkarılan yönetmelikte KEP Sisteminin ''Elektronik iletilerin, gönderimi ve teslimatı da dahil olmak üzere kullanımına ilişkin olarak hukuki delil sağlayan, elektronik postanın nitelikli şekli'' olarak tanımlandığını anlatan Acarer, KEP Sisteminin işleyişi ve getireceği imkanları şöyle açıkladı:

        ''KEP Sistemiyle resmi, özel ve ticari her türlü belge veya yazı, kurum, kuruluş ve şahıslar arasında yasal, geçerli ve güvenli bir şekilde elektronik olarak paylaşılabilecek gönderilip alınabilecek. KEP Sistemi, elektronik belge paylaşımı ve iletimi dışında çok çeşitli güvenli arşivleme gibi katma değerli servislerin de sunulabileceği, e-imza ve zaman damgasının yaygın ve yoğun olarak kullanılacağı yasal, geçerli ve güvenli yeni bir iletişim alanı olacak.

        KEP Sistemi, bilinen elektronik posta hizmetine ilave olarak elektronik ortamda yapılan gönderilerin; kim tarafından gönderildiğini, gönderimin ne zaman yapıldığını, mesajın karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını, ulaşmışsa ne zaman ulaştığını, mesajın alıcısı tarafından okunup okunmadığını, okunmuşsa ne zaman okunduğunu, kesin olarak tespit edilmesini sağlayacak.''

        İNKÂR TARİH OLUYOR

        Acarer, işlemi yapan kişinin kimliğinin belirlenmesi, bilgi ve belgenin orjinalinin belirlenmesi, bilgi ve belgede sonradan değişiklik yapılıp yapılmadığının belirlenmesi, gönderilen veya alınan bilgi ve belge üzerinde yapılan işlemin zamanının tespiti, işlemi yapanın işlemi inkar etmesinin önlenmesi, güvenli haberleşmenin sağlanması, gizlilik prensiplerine uyulması, bilgi ve belgelerin güvenli bir ortamda saklanmasının KEP Sisteminin sağladığı imkanlar olduğunu kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ