Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Siber saldırılar MGK'da! - Teknoloji Haberleri

        Olcay Aydilek / Gazete Habertürk

        Başbakanlık, MİT, bazı askeri birimler, Emniyet ve kritik diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik peş peşe gerçekleştirilen siber saldırılar, devletin zirvesinde de yankı buldu.

        Milli Güvenlik Kurulu (MGK); siber saldırlar, planlayıcıları ve devletin ekonomik, siyasi, askeri ve tolumsal yapısına yönelik etkilerini masaya yatıracak.

        Ulaştırma, Denizcilik ve Bakanı Binali Yıldırım, bu amaçla MGK'ya en kısa süre içinde bir sunum yapacak. Amaç, bu konuda 'farkındalık yaratmak' ve siber güvenlikle ilgili önlemleri alacak 'otorite'yi adreslemek ve bir an önce gelişmiş ülkelerle aradaki farkı kapatacak biçimde çalışmalara başlamak.

        Başbakanlık MİT, askeri birimler, Emniyet ile kritik diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik peş peşe gerçekleştirilen siber saldırılar, devletin zirvesini alarma geçirdi. MGK; siber saldırılar, planlayıcıları ve devletin ekonomik, siyasi, askeri ve toplumsal yapısına yönelik etkilerini masaya yatıracak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Güvenlik Kurulu'na (MGK) saldırılarla ilgili bir sunum yapacak. Amaç, bu konuda "farkındalık yaratmak" ve siber güvenlikle ilgili önlemleri alacak otoritenin kim olacağını belirlemek ve bir an önce gelişmiş ülkelerle aradaki farkı kapatacak biçimde çalışmalara başlamak.

        Ulaştırma Bakanlığı'na göre dünyada 2010 yılında 3 milyar, 2011'de 5.5 milyar siber saldırı gerçekleştirildi. Saldırıların, her yıl katlanarak artacağı öngörülüyor. Türkiye de bu saldırılardan payına düşeni alıyor. Başbakanlık, MİT, Emniyet ve askeri birimlerin yanı sıra Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) gibi kamu kurum ve kuruluşları da saldırıların hedefi oldu.

        MGK'ya yapacağı sunum öncesi Ulaştırma Bakanı Yıldırım'la biraraya gelan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, siber saldırılar, dünya ve Türkiye eksenli olarak enine boyuna değerlendirildi.

        DÜNYAYI TEHDİT EDİYOR

        Bakanlık kaynakları, siber saldırıların yalnızca Türkiye'yi değil tüm dünyayı ciddi biçimde tehdit ettiğini işaret etti. Toplu-tüfekli yapılan savaşların çok geride kaldığını belirten kaynaklar, "Eski teknolojiler eskide kaldı. Yeni dönem yeni ve farklı mücadele zemini oluşturdu. Bu zeminin adı sanal dünya" dedi.

        Kaynaklar, Siber Güvenlik Strateji Belgesi'nin oluşturulmasının önemli bir adım olduğu belirterek, "Gelişmiş ülkeler, bu konuda hızla gerekli önlemleri almaya başladı. Türkiye'nin de gecikmeden harekete geçmesi hayati önem taşıyor" dedi.

        "BİZ, İYİYİZ DEYİP BEKLEYEMEYİZ"

        BTK'dan üst düzey bir yetkili de Türkiye'nin bu alanda anlık olarak iyi olmasının sanal dünya için karşılığı olmadığını belirterek "Biz iyiyiz deyip, bekleyemeyiz. Bu alan, her saniye hızla değişen bir özellik gösteriyor. Sürekli devinim, sürekli dinamizm. Türkiye'nin de sistemlerini buna göre ayarlaması, bu devinimin önünde gidecek yapıları oluşturması gerek" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ