Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Numara gizleme şarta bağlandı - Teknoloji Haberleri

        Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, cep telefonu numaralarının sadece Acil Yardım Çağrılarını aramaları durumunda gizlenemeyeceğine ve konum verisi ve ilgili kişilerin kimlik bilgileri işlenebileceğine karar verdi.

        Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan “Elektronik Haberleşme Sektöründe Kişisel Verilerin İşlenmesi Ve Gizliliğinin Korunması Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

        Buna göre, “Numaranın gizlenmesi” ile ilgili uygulama da, “Arayan numaranın gizlenmesi imkanı, acil yardım çağrıları için geçerli değildir” yaptırımını getirerek, ulusal ve uluslararası düzenlemelerde kabul görmüş yangın, sağlık, doğal afetler ve güvenlik gibi acil durumlarla ilgili olarak itfaiye, polis, jandarma, sağlık ve benzeri kuruluşlara yardım talebiyle yapılan çağrılarda, işletmecilere arayan cep telefonu numaralarını gösterme yükümlülüğü verdi.

        NORMAL ARAMALARDA NUMARALAR GİZLENEBİLECEK

        Yönetmenlikte, “ İşletmeci, arayan numaranın görünmesine imkan sağladığı durumlarda; Arayan kullanıcıya her bir arama için basit bir yöntemle ve ücretsiz olarak numarasını gizleme imkanı sağlamakla, Aranan aboneye basit bir yöntemle ve ücretsiz olarak, gelen aramalarda arayan numaranın gösterilmesini engelleme imkanı sağlamakla ve Arayan kişinin numarasını gizlemesi halinde, aranan abonenin/kullanıcının isteğine bağlı ve ücretsiz olarak, gelen aramaların abone/kullanıcı tarafından reddedilmesine imkan sağlamakla” ilgili yükümlülükler verdi.

        Yönetmenlikte yine, “İşletmeci, bağlanılan numaranın görünmesine imkan sağladığı durumlarda, aranan aboneye basit bir yöntemle ve ücretsiz olarak, bağlanılan numaranın arayan kullanıcıya gösterilmesini engelleme imkanı sağlamakla” da yükümlü kıldı.

        “İşletmeciler, kişisel verilere ve ilişkili diğer sistemlere sağlanan tüm erişimlere ve erişim yetkisi olan personelin yaptığı işlemlere dair detaylı işlem kayıtlarını beş yıl süreyle tutmakla yükümlüdür” şeklinde zorunluluk getiren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Haberleşmenin gizliliği ile ilgili olarak ise, “Elektronik haberleşme ve ilgili trafik verisinin gizliliği esas olup, ilgili mevzuatın ve yargı kararlarının öngördüğü durumlar haricinde, haberleşmeye taraf olanların tamamının rızası olmaksızın haberleşmenin dinlenmesi, kaydedilmesi, saklanması, kesilmesi ve gözetimi yasaktır” şeklindeki maddeyi zorunlu kıldı.

        Yönetmenlikteki bazı maddeler şu şekilde, “ Haberleşmenin gerçekleştiği tarihten itibaren işletmeciler tarafından bir yıl süre ile saklanır. Soruşturma, inceleme, denetleme veya uzlaşmazlığa konu olan kişisel veriler, ilgili süreç tamamlanıncaya kadar saklanır. İşletmeciler, kanunların yetkili kıldığı mercilerce talep edilmesi halinde, saklanan veri ve söz konusu veriye ilişkin gerekli tüm bilgileri gecikmeksizin sağlamakla yükümlüdür”

        Yönetmenliğe göre, verilerin yurt dışına çıkartılması da yasaklandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ