Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Apple'ın yeni işletim sistemi iOS 6 yayınlandı. Ancak Türkçe'ye uygun F klavye iPhone'lara yine giremedi - Teknoloji Haberleri

        NECDET ÇALIŞKAN

        Apple'ın akıllı telefonu iPhone ve tableti iPad'ler için önceki akşam yayınladığı yeni işletim sistemi iOS 6, Türk kullancıları yine hayal kırıklığına uğrattı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçtiğimiz mayıs ayındaki Silikon Vadisi ziyareti sırasında Apple CEO'su Tim Cook'tan sözünü aldığı iPad ve iPhone'lara Türkçe F klavye desteği iPad ile sınırlı kaldı.

        KLAVYE HATALI

        İşletim sistemini güncelleyen iPad kulanıcıları F klavyeye kavuşurken, iPhone'a iOS 6 yükleyenler Türkçe Q ile idare edecek. Türkçe karakterleri tek ekrana sığdırmak için küçülten Apple, tombul parmaklıları da üzecek. Ancak klavyedeki hata dikkat çekiyor. ‘İ' ve ‘I' harflerinin yeri ters ve ‘W‘ harfi de yanlış yerde. Bu da Apple'ın ciddiyetsizliğinin işareti.

        200'den fazla yeni özellikle birlikte gelen iOS 6'yı cihazlarına yükleyen kullanıcılar, iPad'lerinde Türkçe'nin dil yapısına uygun olan F klavyeyi kullanma şansını yakalayabilirken, iPhone kullanıcıları Türkçe Qwerty Klavye ile yetinmek durumunda kaldı. 626 MB büyüklüğünde olan iOS 6 ile birlikte Google'ın Haritalar (Maps) ve Youtube uygulamaları da Apple'ın ürünlerinde artık yüklü olarak gelmeyecek.

        3 MİLYONU İLGİLENDİRİYOR

        Apple ülke bazında sonuçlar açıklamasa da Türkiye'de 2.4 milyon civarında iPhone kullanıcısı bulunuyor. iPad kullananlarla birlikte bu sayının 3 milyonu bulduğu tahmin ediliyor.

        APPLE'IN İLK 31 ÜLKESİNDE YOKUZ

        Dünyanın en büyük 16. ekonomisine sahip olan Türkiye, Apple'ın öncelik sıralamasında ancak 131 ülkelik listeye girebildi. Bugünden itibaren ABD, Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, Hong Kong, Japonya, Singapur ve İngiltere olmak üzere toplam 9 ülkede resmi olarak satışa çıkacak olan iPhone 5, 28 Eylül'den itibaren 22 ülkede (Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Macaristan, İrlanda, İtalya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre) daha raflardaki yerini alacak. Böylece 12 Eylül'de tanıtılan iPhone 5, 2 haftalık süreçte 31 ülkenin tüketicisine ulaşmış olacak. Ancak, aylık ortalama 299 dakika ile Avrupa'nın en çok konuşan ve ayda ortalama 33 saatle Avrupa'nın en çok online vakit geçiren ülkesi ünvanına sahip olan Türkiye'de teknoloji meraklıları, Apple'ın iPhone 5'ine piyasa çıkmasından 3 ay sonra 100 ülkelik "diğerleri" listesiyle dokunabilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ