Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim Türkiye’nin en büyük teleskobu faaliyete geçti - Teknoloji Haberleri

        Dünyanın 4. büyük, Türkiye'nin en büyük teleskobu 'ATA50', Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde dün düzenlenen törenle hizmete girdi. Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, 2014 yılı içerisinde Doğu Anadolu Gözlemevi projesi kapsamında dünyanın 4. büyük teleskobunun Palandöken Dağı'nın arka kısmında hizmet vermeye başlayacağının müjdesini verdi. Koçak, proje için 2 bin 400 dönüm arazinin tahsis edildiğini duyurdu.

        Törende bir konuşma yapan Koçak, Erzurum'un tarihinde uzayı araştırmalarının önemli bir yeri olduğunu belirterek, "İbrahim Hakkı Hazretleri ve öncesinde gökyüzüne bakılarak tespitler yapılırdı. Bu teleskobu marka değeri olarak Doğan, Şahin olarak değil de Opel veya Renault gibi değerlendirebiliriz. ATA50'den daha iyi ve daha büyük teleskoplar yapacağız. Teleskobumuz tabi ki Türkiye'de büyüklerden birisi. Kıymetli ve kaliteli bir cihaz. Tamamen üniversitemizin imkânlarıyla kurulmuş bir ünite olacak. İnşallah bundan sonra hem bizler hem halkımız hem de öğrencilerimiz buradan uzayı gözlemleyecekler" dedi.

        Türkiye'nin en büyük teleskop projesiyle ilgili bilgi de veren Koçak, "Projemiz planlandığı şekilde devam ediyor. Hiçbir sıkıntımız yok. İnşallah bunu daha sonra tekrar paylaşacağız. Yerle ilgili Milli Emlak ve Başbakanlığa giden yazımız iki gün önce olumlu olarak cevaplandı. Palandöken Dağı'nın arkasında 2 bin 400 dönümlük arazinin tahsisi yapılmış oldu. İnşallah bundan sonra elektrik, fiberoptik, internet ve diğer altyapıyla ilgili çalışmalar hızlı bir şekilde başlayacak. 2013'ün sonu veya 2014 içerisinde dünyanın 4. veya 5. büyük teleskopunu da monte etmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

        Astrofizik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASAM) Koordinatörü, Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak ise, "Bu eser bir başlangıcı temsil ediyor. ATA50 Teleskop Projesi Türkiye'de yine bir ilke imza atmış ve şimdiden bu alanda ilk bilimsel ortaklığı Kayseri Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ile Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile gerçekleştirerek bilimsel ekipman altyapısını tamamlamıştır" şeklinde konuştu.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ