Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim Havadan havaya füzeler geliyor - Teknoloji Haberleri

        Havadan havaya füzeler geliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK'ın hareketli bir noktadan hareketli bir cisme atılan füze çalışması yürüttüğünü belirterek, ''TÜBİTAK, güdümlü füzelerin Nirvana'sı diyebileceğimiz 'havadan havaya' füze üzerinde çalışıyor'' dedi.

        TÜBİTAK'ın, 'havadan havaya füze çalışması yürüttüğünü belirten Ergün, "Bu füze, güdümlü füzelerin Nirvana'sı diyebileceğimiz 'havadan havaya' füzelerdir. TÜBİTAK, bunun üzerinde çalışma yürütüyor. Çünkü, hareketli bir noktadan hareketli bir cisme atmanız gerekiyor. En zor işlerden bir tanesi bu, yani hesaplanması, planlanması. Bunları şimdi biz parayla satın alıyoruz, bu tür uçaklarda kullanılanları. Uçaktan uçağa atacaksınız bunu, sizin uçağınız da hareketli, karşı taraftaki uçak da hareketli. Bunun güdümlü olarak yapılması son derece zor. Ama güdümlü füzeler konusundaki çalışmamız, bize bu yetkinliği de önemli oranda kazandırdı. Şimdi bizim TÜBİTAK'ta yapmış olduğumuz çalışmalardan bir tanesi de havadan havaya bir füze çalışması gerçekleştirmek.''

        AKILSIZ BOMBALAR, AKILLI OLDU

        Bakan Ergün, TÜBİTAK'ın yürüttüğü başka bir çalışmayla da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterindeki 'akılsız bomba' denilen, uçaktan pilotun kabiliyetine ve hava şartlarına bağımlı olarak bırakılan bombaların, 'güdüm kitleri' oluşturarak akıllı bomba haline getirildiğini söyledi.

        Uçakların hedefe çok yaklaşmadan, 25 kilometre mesafeden bombaları tek tek ya da demet halinde bırakabildiğini, sonrasında oluşturulan güdüm kitleriyle bombanın kendi hedefini bulduğunu anlatan Ergün, bunların testlerinin, denemelerinin yapıldığını, seri imalatına geçileceğini açıkladı. Bakan Ergün, mevcut bombaların hemen hemen tamamının, bu güdüm kitleleri vasıtasıyla akıllı bombalar haline getirileceğini belirtti. Türkiye'nin artık güdümlü füzelerde de önemli mesafe aldığına işaret eden Bakan Ergün, seyir füzesi olarak SOM füzesinin yapıldığını, bu füzenin uçaktan veya gemiden, karadan karaya ya da havadan karaya 240 kilometre mesafeye kadar kendi hedefini bulan, uydudan veya yer haritaları üzerinden hareket etme kabiliyeti olan, yön değiştirebilen, yönlendirilebilen bir füze olduğunu ifade etti.

        Bu füzelerin 240 kilometre olanının testlerinin yapıldığını, seri üretimine başlandığını belirten Bakan Ergün, ''SOM'un 500 kilometrelik menzile sahip olanlarının çalışmaları başladı. Şimdi uyduyla birlikte önümüzdeki 10 yıl içerisinde uydularımızı şimdi biz fırlatmak üzere başka yere gönderiyoruz. Bir füzeden 5-6 uydu birden fırlatılıyor, tek bir füze tek bir uydu için kiralanmıyor, başka ülkeler de uydularını getiriyorlar oradan fırlatılıyor, hepsi yörüngeye gidiyor. İşte kirası düşüyor o zaman, daha ucuza göndermiş oluyorsunuz. Ama fırlatma teknolojisi de ayrı bir teknoloji, şimdi ona çalışıyoruz, önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye hem kendi uydularını yapacak, hem başka ülkelerin uydularını sipariş alıp yapabilecek, hem de bu uyduları fırlatma kabiliyetine sahip olacak.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ