Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Oyun Yakında Türkiye'de de elektronik spor kulüpleri ve ligleri kurulacak - Teknoloji Haberleri

        NECDET ÇALIŞKAN/HABERTÜRK

        Türkiye'de online oyuncu sayısının 20 milyonu bulması ve pazarın yıllık 200 milyon dolarlık büyüklüğü aşması, sektörü harekete geçirdi. Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu (TÜDOF) öncülüğünde "Elektronik Spor Ligi" kurulması için son aşamaya gelindi. Aynı zamanda TÜDOF Yönetim Kurulu Üyesi olan Riot Games Türkiye Ülke Müdürü Hasan Çolakoğlu, "Biz de Türkiye'de mevzuatımızı yazıp, başvurumuzu yaptık. Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'nden (GSGM) onay bekliyoruz. Onay çıktıktan sonra, Türkiye'de elektronik oyunlar artık bir profesyonel spor dalı olacak. Bu çerçevede ligler ve elektronik spor kulüpleri de kurulucak" dedi.

        'FENERBAHÇE VE GALATASARAY ÇATI OLSUN'

        Dünyada Electronic Sports League (ESL), Major League Gaming (MLG) ve IPL gibi organizasyonların, elektronik spor adı verieln ve iki tarafın karşılıklı mücadelesine dayanan oyunların FIFA'sını kurmak ve "elektronik spor"un 2020 Olimpiyatları'nda resmi bir branş dalı olması için çalışmalar yürütüldüğünü belirten Çolakoğlu, şunları söyledi: "Dünyada profesyonel ligi olan 4 elektronik oyun var: League of Legend, StarCraft, Counter Strike ve FIFA. Bu liglerde dünya çapında düzenlenen profesyonel turnuvaları dolaşıp, yarışan ve yıllık 500 bin dolarlık geliri olan 16 yaşında çocuklar var. Türkiye'de bu liglere yönelik takımı olan yaklaşık 64 grup bulunuyor. İdealimiz, bu elektronik spor takımlarının Fenerbahçe ve Galatasaray gibi köklü spor kulüplerinin çatısı altında oyun oynaması. Bunun için oyun takımlarını Fenerbahçe ve Galatasaray gibi büyük kulüpler ile biraraya getireceğiz."

        'İNTERNET KAFELERE STANDART GETİRECEK'

        Rior Akademi adı altında Türkiye'deki internet kafelere standart getirmek için bir proje yürüttüklerini anlatan Çolakoğlu, şöyle konuştu: "İnternet kafelerde, anne ve babaların içini rahatlatacak bir ortam yaratmak istiyoruz. Bu projeyle internet kafeler, daha aydınlık ve ferah olacak. Türkiye'de yakında kurulmaya başlanacak olan elektronik spor kulüplerinin, oyuncu seçebileceği bir ortam yaratacağız."

        E-SPORCULARLA ASIL OYUN ŞİMDİ BAŞLAYACAK

        Oyun sektörünün "Elektronik Spor" olarak kabul edilip, profesyonel bir lige kavuşması, profesyonel oyun kulüplerinin kurulmasının da önünü açacak. Futbol ve basketbol gibi yaygın kabul gören spor branşlarında olduğu gibi elektronik oyun sporu da sponsorluk, reklam ve yayın hakları gibi gelir kaynaklarına kavuşacak. Oyun tutkunları da sadece eğlence aracı olmaktan çıkacak olan "oyun" takımlarında profesyonel sözleşmesi olan, oyundan para kazanan oyunculara dönüşecek. Elektronik oyunlara yönelik olarak şu anda dünyada 36'dan fazla profesyonel lig bulunuyor. Bunların yanında firmaların kendilerini düzenlediği ligler de var. Elektronik spor turnuvalarında dönen para arttıkça hazırlıklar da daha sıkı hale geliyor. Hatta e-sporcu olarak da tabir edilen bu oyunlara katılanlar, yeme-içmelerini ve uyku düzenlerini bile oyun takvimlerine göre ayarlayıp, turnuva öncesinde kampa bile giriyor.

        '3 YERLİ BANKA DİJİTAL ÜRÜN SATIŞIYLA İLGİLİ'

        5'er kişiden oluşan 2 takımın karşı tarafın kalesini yıkmaya çalıştığı League of Legends'taki karakterlerin 5-10 TL'ye bu karakterlerin üzerindeki kostümlerinse 10-20 TL'ye satındığını belirten Çolakoğlu, "Aslında bu kostümler, oyundaki başarıyı etkilemiyor ama oyuncular, karşı tarafa mesaj vermek için bu kıyafetleri satın alıyor" dedi. Oyun içi dijital ürün satışının Paypal, kredi kartı veya mobil ödeme ile yapılabildiğine değinen Çolakoğlu, "Bunlara ek olarak şimdi Türkiye'de ön ödemeli (Pre-Paid) kart çıkarmak için çalışıyoruz. Bu sistemle 3 Türk bankası (Denizbank, Garanti ve Akbank) ilgileniyor" diye konuştu.

        OYUN OYNAMAYANI İŞE ALMIYOR

        Riot Games olarak yayınladıkları League of Legend oyununun dünya çapında 70 milyon kullanıcısı olduğunu belirten Hasan Çolakoğlu, "Hergün oynayanların sayısı 35 milyon. her ay toplam 1 milyar saat oynanıyor. League of Legend'in geçtiğimiz haftalarda yapılan ve canlı yayınlanan finalini dünyada toplam 8 milyon kişi izledi. Finali, pazar sabahı saat 8-9 arasında olmasına karşın Türkiye'den canlı izleyenlerin sayısı ise 25 bini geçti" dedi.

        Yaklaşık bir yıl önce açtıkları Riot Games Türkiye ofisine oyun oynamayan çalışanı almadıklarının söyleyen Çolakoğlu, Türkçeleştirdikleri ve Türkiye'ye özel 'sultan' karakteri çıkardıkları League of Legend'in 800 bin Türk kullanıcısının olduğunu belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ