Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil 'Bizim orada telefon çekmiyi!' - Teknoloji Haberleri

        Türkiye'de cep telefonu operatörlerinin kapsama alanında olmayan yerleşim yerleri için imzalar atıldı.

        Nüfusu 500'ün altındaki 1.799 yerleşim yerinin kapsama altına alınması amacıyla kurulacak altyapı için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Haberleşme Genel Müdürü Atila Çelik ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv tarafından proje sözleşmesi imzalandı.

        EN İYİ ŞARTLARI VEREN KAZANIR

        Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, projenin, bölgesel iletişimdeki uçurumun ve farklılıkların yok edilmesine yönelik olduğunu belirterek şöyle konuştu: ''Nerede bir ocak tütüyorsa, nerede ay yıldızlı bayrak dalgalanıyorsa bizim erişmemiz, ulaşmamız lazım. Sosyal devlet budur.'' Bugüne kadar 50 milyon lira tutarında ihale yapıldığını, bu projeyle 300 milyon liranın üzerinde hizmet alımının gerçekleştirildiğini ifade eden Yıldırım, ''Burada herhangi bir operatör, evrensel hizmet yükümlüsü değildir. Biz, GSM yani cep telefonuyla haberleşme işini de evrensel hizmet yükümlülüğü içine aldık'' diye konuştu.

        İhale süreci hakkında bilgi veren Yıldırım, ihaleyi kazanan Turkcell'in altyapıyı kuracağını, kurulum için belirlenen 3 yıllık sürecin sonunda da işletme için yapılacak ihaleyi, en iyi şartları veren operatörün kazanacağını söyledi.

        Kurulacak altyapıdan tüm GSM operatörlerinin hizmet vereceğini bildiren Yıldırım, ''Bu, ilk defa Türkiye'de aynı altyapının herkes tarafından kullanılması projesidir. Böylece orada lüzumsuz, atıl yatırım olmayacak. Görsel kirlilik olmayacak. Vatandaşın zihninde, baz istasyonları olmayacak. Yanlış algılamalara mahal kalmayacak. Bu aslında bundan sonraki iletişim, bilgi altyapısının yeni nesil, LTE Advanced... Bunlar, Türkiye'de İngilizce konuşan sektör. Uzun vadeli ilerletilmiş evrimsel bilmem ne, böyle birşey yani. Hayal edebildiğinin ötesinde bir cihaz kısaca diyeceğimiz o.''

        'BİZİM ORADA TELEFON ÇEKMİYİ'

        Baz istasyonları meselesine de değinen Yıldırım, '' 'Bakanım, bizim orada telefon çekmiyi, ADSL çekmiyi' İyi de kardeşim, baz istasyonu; 'Bunu niye kurdunuz bakanım, sağlığımıza zarar veriyor' eee nasıl yapacağız... Buradan anlatmak istediğim, baz istasyonu olmadan ne internet ne telefon olur. Sadece güvercin uçurarak, boru üfleyerek haberleşebiliriz, başka bir yolu yok. Yani iki güzellik bir arada her zaman olmuyor. Baz istasyonlarının sağlığa zarar verdiği konusundaki iddiaları titizlikle araştırıyoruz'' diye konuştu.

        Dünyada baz istasyonları için değerin 41 volt/metre olduğunu ifade eden Yıldırım, 1 metre mesafede 41 volta kadar manyetik alana tabi olunması halinde bir sorunun olmadığını, uzun süre bunun üzerine çıkıldığında tehlike olabileceğini söyledi.

        BTK Başkanı Tayfun Acarer'in tedbirli bir adam olduğunu belirten Yıldırım, ''Bu 41'i çok bulmuş 10'a indirmiş. Dünya 41'i kabul etmiş, sana ne oluyor. Tutmuş 10 volt/metreden fazla olmasın. Bizim millet, elektrikli millettir. Onun için fazla voltajı yükseltmeyelim diye tut sen 4'te birini al. Diğer ülkelere kötü örnek bu. Adamlar, Türkiye'de böyle uygulandığını görünce, kıyameti koparacak. Almanya'dakiler, İngiltere'dekiler, Türkiye'de sağlığa önem veriliyor, siz niye bu kadar duyarsızsınız, diye sıkıntı yaşayacaklar. Rusya örnek almış, onlar da düşürmüş'' dedi.

        'BORU MU ÜFLEYELİM?'

        Baz istasyonlarının kaldırılması durumunda telefonların çekmeyeceği uyarısında bulunan Yıldırım, ''Telefon çekmeyince ne yapacağız, üfleyecek halimiz yok. Bu işin teknolojisi, ilmi belli. Vatandaşlarımızın, bu konuda onlarla aynı titizlik ve hassasiyete sahip olduğumuzu bilmelerini istiyoruz'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ