Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim ABD niyet okuyan cihazlar kullanıyor! - Teknoloji Haberleri

        Düzgün KARADAŞ / ANKARA

        TBMM Telekulak Komisyonu’nda sunum yapan Prof. Sağıroğlu, ABD’nin havalimanlarında “niyet okuyucu” cihazlar kullandığını iddia etti

        Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu’nun, geçtiğimiz hafta TBMM Yasa Dışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu’na “Haberleşme ve Özel Hayatı İhlal Edebilecek Teknolojiler” konusunda yaptığı sunumun tutunakları yayınlandı. Şaşırtıcı bilgiler veren Sağıroğlu, ABD’nin 2 yıl önce havaalanlarında kullanmak için “niyet okuyucu” cihazlar geliştirdiğini belirterek, “Bu cihazlar, yüzde 100 kişinin niyetini algılıyor. Amerika’yla ilgili bir hassasiyetiniz var mı, yok mu? Düşmanca bir tavır içerisinde misiniz? Gümrükten girerken 38 farklı sensörle algılıyorlar, kişinin niyetine göre de sorguluyorlar. Yani, tabii ki ülke terörü korku olarak gördüğü için buna yatırım yapıyor” bilgisini verdi.

        TER VE KALP ELE VERİYOR

        ABD’nin suçluları tespit etmek için yaklaşık 2 yıl önce geliştirdiği MALINTENT adı verilen sistem, hızlı kalp atışı, solunum hızı, terleme gibi bedensel işaretleri tarıyor. Hassas sensörler aracılığıyla tarama yapan sistem, bir kişiye ait 7 birincil duyu ve duygusal ipuçlarını tanıyabiliyor. Analistler, uyarı veren kişiyi mikro yüz taramasından geçiriyor. Bu tarama, yüzdeki en küçük kasları ölçerek “niyetini” ölçebiliyor.

        GÜMRÜKTE YALAN MAKİNESİ

        Amerika’nın daha fazlasını yaptığını da öne süren Sağıroğlu’nun, “Mesela, beni gümrükte konuşturuyorlar, arkada yalan makinesi mi var, ne var. ‘Profesörüm, sizi net anlıyorum’ diyorum. ‘Konuşma’ diyor. Aynı soruyu üç kez soruyor” sözleri de tutanaklara yansıdı.

        ‘KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK’

        Konuyu HABERTÜRK’e değerlendiren Sağıroğlu, “Korkunun ecele faydası yok. Özelinizi korumak için her şeyi bilinçli kullanmak gerekiyor. ‘Akıllı telefonlar tehlikelidir’ derseniz kimse kullanmaz. Bilmediğiniz uygulama indirmeyeceksiniz. Kullanalım ama tehlikenin farkında olarak” dedi.

        ABD’de çıplak gösteren x-ray cihazı da çok tartışılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ