Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil ankesör modeli geliyor - Teknoloji Haberleri

        Sabit hatlar üzerinden ön ödemeli olarak görüşme imkanı sunan arama kartları, artık cep telefonlarında da kullanılacak. Şehirlerarası, uluslararası ve cep telefonu görüşmelerinde ''hesaplı çözümler sunan'' arama kartları, özellikle askerler, öğrenciler, turistler, Türkiye'de yaşayan yabancılar ve yurt dışında tanıdıkları olan kişiler tarafından kullanılıyor.

        Bu kartlarla görüşme yaparken ''0811'' ile başlayan numara tuşlandıktan sonra kartın şifresi giriliyor ve daha sonra kodu ile aranmak istenen numara tuşlanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) geçen yıl aldığı kararla arama kartlarının cep telefonlarında da kullanılmasına imkan tanıdı. BTK kararından sonra mobil iletişim şirketleri, bu hizmeti vermek için harekete geçti.

        CEPLERE "0812"

        Net GSM Yönetim Kurulu Başkanı Adem Öcal, BTK'nın kararıyla, mobil şebekeler üzerinden kartlar aracılığıyla iki kademeli arama yöntemi kullanılarak hizmet sunulmak üzere ''0812'' ile başlayan numara bloğunun kullanıma açıldığını söyledi.

        Bu hizmeti sunmak için BTK'dan, ''0812''li numara bloğu aldıklarını belirten Öcal, alt yapılarını kullanarak bu hizmeti verebilmek için GSM operatörlerine de başvuruda bulunduklarını bildirdi. Öcal, GSM operatörlerinden taleplerine yanıt geldikten sonra arama kartlarını, şirketlerine ait ''0812'' ile başlayan numaralar üzerinden cep telefonlarında kullandırmaya başlayacaklarını belirtti.

        FATURAYA ÜCRET YANSIYACAK MI?

        Arama kartları yapılan aramalarda, telefon faturasına, bu aramayla ilgili herhangi bir ücretin yansıtılmadığını ifade eden Öcal, şöyle konuştu: ''Arama kartlarının cep telefonlarında kullanımı, aynı sabit telefonlardaki gibi olacak. Tek farkı, sabit telefonlarda '0811' ile başlayan numaralar kullanılırken, cep telefonları için '0812' ile başlayan numaraların tahsis edilmiş olması. Arama kartlarının cep telefonlarında da kullanılması haberleşme sektörüne regülasyon getirecektir, çok ciddi faydalar sağlayacaktır.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ