Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim İstanbul'a Silikon Vadisi! - Teknoloji Haberleri

        ABD'de bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan, Washington'daki resmi temaslarının ardından geçtiği San Francisco'da Silikon Vadisi'ni gezdi. Erdoğan, ilk durağı Microsoft'ta, CEO Steve Ballmer tarafından karşılandı. Ballmer karşılama esnasında, Erdoğan'ın geçtiğimiz aylarda İstanbul'da hediye ettiği kravatı taktı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın FATİH projesiyle ilgilenen Steve Ballmer, hazırladıkları eğitim yazılımları hakkında Başbakan'a bilgi verdi. Microsoft'un ardından Apple'da incelemelerde bulunan Erdoğan, son olarak Google'ı ziyaret etti.

        'NELER OLUYOR GÖRMEK İSTEDİK'

        Erdoğan, Silikon Vadisi'nden ayrılırken, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Gelecek hafta FATİH projesiyle ilgili ihale yapılacağını anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

        "Bu ihale öncesinde Silikon Vadisi'ni görmek suretiyle bilişim teknolojisinde neler oluyor, yeni gelişmeler neler, bunları yerinde görelim istedik. Çünkü, bizim bu proje benzeri bir projeyi İstanbul'da gerçekleştirme hedefimiz var. Bu konuyla ilgili daha önce arkadaşlarımızı çalıştırdık. Şimdi de FATİH projesinde ilk hedef 10 milyon 600 bin tablet üretimi söz konusu. Bu üretimin ardından da 2-2.5 milyon tablet üretimi olacak."

        'KENDİ MÜHENDİSLERİMİZ OLACAK'

        Her sınıfa akıllı tahta yerleştirilmesi konusunda da çalışmaların devam ettiğini kaydeden Erdoğan, "Bütün bunların üretimi, gerek bu ihaleyi kazanacak ana yüklenici ve Türkiye'den buna ortak olabilecek firmalar, araştırma geliştirme noktasında Türkiye'deki genç dimağlarımızı, mühendislerimizi yetiştirmeyi hedefliyoruz. Silikon Vadisi'ni görmek suretiyle, aldığımız brifinglerle deneyimimizi, birikimimizi artırma fırsatı bulduk" dedi.

        Erdoğan, "Gerek Microsoft, gerek Apple ve gerekse Google olsun, sürekli bilgiyi, uygulamayı geliştirmenin gayreti içindeler. Bu noktada adeta insansız otomobili de üretme konumuna geldiler. Bütün bunlar, geleceğe yönelik hayalleri gerçeğe dönüştürmenin adımlarıdır. Bunları yerinde görme, tanıma fırsatı bulduğumuz için mutluyum" diye konuştu.

        Sürücüsüz otomobili test etti

        BAŞBAKAN Erdoğan, Silikon Vadisi'nde Google'a gelişinde "self driving car" olarak anılan sürücüsüz otomobili inceledi. Araca kızı Sümeyye Erdoğan ve AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'yla binen Erdoğan, kendi kendine yolunu bulan otomobille tur attı.

        Sürücüsüz otomobil deneyimini paylaşan Erdoğan, otomobilin bazı yerlerde sürücü tarafından idare edildiğini, bazı yerlerde ise kendi kendine yol alabildiğini söyledi. Aracın aynı uçaklardaki otopilot sistemine benzer bir sistemle gittiğini, şu anda daha ilk adımların atıldığını Erdoğan, "Navigasyon sistemini tamamıyla bunlara adapte etmek suretiyle bunu çok daha farklı bir şekilde, park etmeden tutunuz da bulunduğunuz yere çağırmaya varıncaya kadar, bunu geliştirme amaçları var. Bütün bunları izleyeceğiz, takip edeceğiz. Şu anda bunu 100 kadar araç üzerinde test ediyorlar. Bunu başarılı adımlar olarak görüyor, tebrik ediyoruz" dedi.

        'Google Glass'ı denedi

        BAŞBAKAN Erdoğan, test aşamasındaki "Google Glass" adı verilen akıllı gözlüğü de taktı. Erdoğan, "Video çekimleri yapar gibi çekim yapıyorsunuz. Çalışanlar, mesafe alıyor. Demek ki bizim de daha çok çalışmamız, bilgiyi üretmemiz, geliştirmemiz lazım. Onun için de ben bilgiyi insanlığın evrensel bir malzemesi olarak görüyorum. Bundan hep birlikte istifade edeceğiz. Geleceğe çok daha güçlü olarak yürüyeceğiz" diye konuştu.

        Uydudan Rize'yi seyretti

        ERDOĞAN'ın, Microsoft yazlım şirketini ziyaretinde memleketi Rize'nin Güneysu İlçesi'ni uydudan seyrettiği belirtildi. Erdoğan, Microsoft'tan sonra ziyaret ettiği Google'da ise Google Earth programından İstanbul'u izledi.

        Torunlarıyla gezdi

        BAŞBAKAErdoğan, bir gazetecinin, "Bu seyahatte torunlarınızla da berabersiniz. Bu durum herhalde en çok onları memnun etti" demesi üzerine, "Şu anda memnunlar, mutlular. Bir çok yeri görme imkanları da oldu. Annelerinin mezuniyet törenini de onla birlikte yaşayacaklar. Birlikte döneceğiz" dedi.

        Google'de Türk bir kadın

        SİLİKON Vadisi'ndeki incelemeleri sırasında Başbakan Erdoğan'a eşlik eden Google'ın İş Geliştirme Kıdemli Müdürü ve ABD'de yaşayan doktor Mehmet Öz'ün kardeşi Seval Öz, kendi kendini kullanabilen otomobillerin yaygınlaştırılmasıyla ilgili proje üzerinde çalıştığını anlattı. Otomobillerin sensör, lazer ve GPS desteğiyle kendi yolunu bulmasını ve bu teknolojinin dünya geneline yaygınlaşmasını istediklerini kaydeden Öz, "Zaten bu teknolojiyi şimdiye kadar elde etmemiz gerekirdi" diye konuştu.

        Google kampusunda 100'e yakın Türk çalıştığını ancak bu rakamın yeterli olmadığını dile getiren Seval Öz, kampus içinde zaman zaman bir araya geldiklerini dile getirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ