Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim İşte bizim silikon vadisi! - Teknoloji Haberleri

        Deniz ÇİÇEK / ANKARA

        Başbakan'ın, 'İstanbul'a da kurulacak” dediği Silikon Vadisi için özel teşvikler gündemde. Gebze Muallimköy veya Kurtköy civarında kurulacak Türkiye'nin Silikon Vadisi, hem serbest bölge, hem teknokent hem de Ar-Ge bölgesi sayılacak. Burada 3 bölgenin de teşviki geçerli olacak

        Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "İstanbul'a silikon vadisi kurulacak" açıklaması ile gözler, Türkiye'nin Silikon Vadisi olacak Bilişim Vadisi'ne çevrildi. Bilişim Vadisi'ne yatırımcı çekmek için buraya özel teşvikler gündeme gelirken, uygulanacak teşviklere yönelik olarak da yeni bir çalışma başlatıldı. Buna göre Bilişim Vadisi'ne üçlü teşvik sistemi uygulanacak. Sanayi bölgesi statüsünde olan Bilişim Vadisi, hem teknokent, hem Ar-ge merkezi, hem de serbest bölgelere verilen teşviklerden yararlanacak. Böylece, vadide yatırım yapacak bilişim firmaları, her üç bölge için verilen teşviklerden faydalanacak.

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından üzerinde çalışılan sisteme göre, Bilişim Vadisi'nde üçlü bir teşvik sistemi uygulanacak. Buna göre bir sanayi bölgesi statüsünde olan Bilişim Vadisi, aynı zamanda ar-ge merkezi, serbest bölge ve teknokent sayılacak. Böylece vadi, bu üç merkez için verilen desteklerden yararlanabilecek.

        Bütün firmalara yer tahsisi yapılacak. Firmalar, ar-ge ve teknoloji geliştirme çalışmaları nedeniyle gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulacak. Ar-ge personeli ve bu ar-ge personelinin yüzde 10'u kadar destek personeli için yüzde 100 gelir vergisi indirimi uygulanacak. Ayrıca primlerin 50'si devlet tarafından karşılanacak. Firmalar, damga vergisinden muaf olacak. 12 yıl KDV muafiyeti uygulanacak. Firmalar ayrıca atık su indirimine tabi tutulacak. Firmalar yaptıkları satışlardan da vergi ödemeyecek.

        MUALLİMKÖY VEYA KURTKÖY

        Bilişim Vadisi'nin Gebze Muallimköy'de veya Kurtköy'de yapılması öngörülüyor. Kurulacak vadinin en az 4 bin dekar büyüklüğe sahip olması öngörülüyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Bilişim Vadisi'ne yönelik çalışmalara Ulaştırma, Kalkınma ve Çevre bakanlıkları ile TÜBİTAK, YÖK, KOSGEB, TOBB ve Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı da destek verecek. Özellikle Yatırım Ajansı, vadinin yurt dışında tanıtımı ve yatırımcı çekilmesi için çalışacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ