Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Savunma Sanayi ABD ordusunun en pahalı silahları - Savunma Sanayi Haberleri
        1

        10. Trident II Füzesi: Birim maliyeti 65.7 milyon dolar

        ABD'nin kıtalararası füzesi, Trident 2, ulaştığı çok yüksek hızla 15 bin km çapındaki bir alanı dakikalar içinde vurabilir. Termonükleer başlık taşıyan 13,5 metre uzunluğundaki füzeden ABD'nin elinde 500'den fazla olduğu biliniyor. Tüm füzelerin toplam değeri 36 milyar dolar ediyor.

        2

        9. Boeing F/A-18 E/F Super Hornet: Birim maliyeti 90.8 milyon dolar

        Hava üstünlüğü kurma amacıyla Boeing firması tarafından üretilen F 18 Super Hornet, çift motorlu tek kişilik bir avcı uçağı. Uçak gemilerinden de kalkabilen ve en iyi avcı uçakları arasında yer alan Super Hornet'lerden ABD Donanması envanterinde toplam 56.8 milyar dolar değerinde 556 adet bulunmakta.

        3

        8. V-22 Osprey: Birim maliyeti 95.2 milyon dolar

        Uçak ve helikopterin bir karışımı olan Osprey, her türlü pist ve araziye rahatlıkla iniş yapabiliyor. Boeing firmasının ürettiği Ospreyler, 9 ton dahili ve 7 ton harici kargo taşıyabiliyor. ABD Hava Kuvvetleri'nde toplam 57.8 milyar dolar değerinde 459 adet Osprey bulunmakta.

        4

        7. F-35 Lightning II: Birim maliyeti 109 milyon dolar

        Üretici firma Lockhet Martin'in aralarında Türkiye'nin de bulundurduğu 9 ülke ile beraber geliştirdikleri F-35, en son teknoloji savaş uçağı olarak biliniyor. Radarda izi yok denecek kadar az olan uçaklar yatay ve dikey kalkış gerçekleştirebiliyor. Şimdilik sadece ABD envanterinde bulunan ve hala geliştirme aşamasından olan F-35'lerden 100 tanesinin Türk Hava Kuvvetleri'ne 2017'de katılması bekleniyor. Türkiye'ninde dahil olduğu 9 ülke toplamda 326 milyar dolar tutarında bu uçaktan sipariş verdi.

        5

        6. P-8A Poseidon: Birim maliyeti 206.5 milyon dolar

        'Kaçacak ve saklanacak yerin yok!'. Boeing'in ürettiği bombardıman uçağı Poseidon'un sloganı, özelliklerini doğrular nitelikte. Yüzeydeki hedefleri imha edebilen Poseidonlar, dalışa geçmiş denizaltıları da vurabiliyor. ABD Hava Kuvvetleri hangarlarında 100 adet bulunan bu uçakların hepsinin toplam değeri 30 milyar doları aşıyor.

        6

        5. F-22 Raptor: Birim maliyeti 211.6 milyon dolar

        İşte tarihin en pahalı tek kişilik savaş jetleri! F-22 Raptor, Lockheed Martin firması tarafından, hava üstünlüğü odaklı, düşük radar izi ile yüksek görünmezlik sağlamaya yönelik üretilen avcı uçağıdır. Manevra kabiliyeti en iyi uçak olarak bilinir. ABD Hava Kuvvetleri'nde 199 adet bulunmakta ve hepsinin toplam değeri 79.2 milyar dolar.

        7

        4. Arleigh Burke Sınıfı Muhrip: Birim maliyeti 1.299 milyon dolar

        ABD donanmasının gözbebeklei Arleigh Burke sınıfı muhripler, 1995 yılından bu yana hizmet vermektedirler. Tek bir tanesinde 550 personelin çalıştığı bu gemilerden ABD envanterinde 75 adet bulunmakta. Denizden karaya fırlatılan Tomahawk füzeleri Arleigh Burke'lerin başlıca silahlarından.

        8

        3. Ohio Sınıfı Nükleer Denizaltı: Birim maliyeti 2 milyar dolar

        170 metre uzunluğunda bu nükleer denizaltı neredeyse bir petrol tankeri ile aynı büyüklüğe sahip. Rusların Tayfun sınıfı denizaltılarından sonra en büyük denizaltı olan Ohio, 155 personeli ile aylarca su yüzeyine hiç çıkmadan denizin altında kalabilen bir nükleer denizaltı. ABD ordusunda 18 tane bulunan bu denizaltılar 24 adet nükleer başlıklı balistik füze taşıyabiliyor.

        9

        2. Virginia Sınıfı Nükleer Denizaltı: Birim maliyeti 2. 55 milyar dolar

        Los Angeles sınıfı nükleer denizaltıların yerini alması için üretilen Virginia sınıfı denizaltılar, 2004 yılından beri ABD Donanması hizmetinde. 102 metrelik uzunluğu ile Ohio denizaltılarından daha kısa olmasına karşın çok daha becerikli ve teknolojik bir tekne. Saatte 45 km hıza ulaşabilen bu denizaltılar aynı zamanda radara yakalanmama özelliğine sahip. Sahip olduğu Tomahawk füzeleri ile 1600 km ötedeki hedefleri bile vurabiliyor. ABD Donanması'nda 30 adet bulunmakta ve hepsinin toplam değeri 77 milyar dolar.

        10

        1. USS Gerald R. Ford: Birim maliyeti 11.5 milyar dolar

        2013 yılının Aralık ayında denize indirilen USS Gerald R. Ford ABD'nin en büyük ve en pahalı uçak gemisi olma özelliğine sahip. 112.000 ton ağırlığında ve 337 metre uzunluğunda bu yüzen kale, 72 adet uçağı güvertesinde barındırabiliyor. Test sürüşleri devam eden bu devin 2015 yılında ABD donanması envanterine girmesi bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ