Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, twitter'a erişimin engellenmesiyle ilgili açıklama yaptı - Teknoloji Haberleri

        Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, twitter'ın mecburen kapatıldığını, Türkiye'nin uluslararası arenada imajı açısından iyi bir durum olmasa da hukuki yaptırımları uygulamamanın da kötü bir durum olacağın söyledi.

        Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde NTV'nin canlı yayınına katılan Ali Babacan twitter'a erişimin kapatılmasıyla ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

        İŞte Babacan'ın açıklamasında satır başları:

        Bu konular sadece Türkiye'de değil pek çok ülkenin tartıştığı önemli konular. Ben en son katıldığı Davos zirvesinde özel bir oturuma davet edildim. Tam 3 saat bunları tartıştık. Oraüda gördüm ki pek çok ülkede liderler, başbakanlar, cumhurbaşkanları bu konuda arayış içinde.

        Hızlı gelişen teknolojiye ayak uydurmaya çalışan bir hukuki çerçeve var. Bütün dünyada böyle sadece bizde değil. Normalde bir gazetede yazsanız, yakınınızdaki birine herhangi bir ifadeniz olsa, bunu iki şahit dinlese suç teşkil edebilecek pek çok konu elektronik medya üzerinde, sosyal medya üzerinde olduğunda bunu değerlendirebilecek bir hukuk yok.

        Önemli olan şu. Pek çok ülkede devletler, sosyal medya programlarını yazan, elektronik ortamları sağlayan kuruluşlarla birebir iletişim içinde bu sorunları sessizce çözebiliyorlar.

        Normalde burada olması gereken, nokta atış müdahaleler. Siteyi komple kapatmakla ilgili değildi bizim çıkardığımız yasa. Sitenin içeriğinde yer alan URL dediğimiz noktalara erişimle ilgili son yasal düzenlemelerle ilgili yetkiler aldık. Henüz ilgili arkadaşlarla bu konuyu konuşmuş değilim henüz. Ama bazı noktalarda nokta atış teknolojik imkan yok. Öyle olunca bazı durumlarda tamamen erişimin engellenmesiyle mecburen maalesef karşı karşıya kalınabiliyor.

        Zaten biliyorsunuz mahkeme kararları var. Fakat mahkeme kararlarının nokta atış uygulanmasıyla ilgili teknik çözüm ancak bu şirketlerle konuşarak oluşturmak gerekiyor. Fakat diyaloglar çok açık değil. Bu nedenle son çare, mecburiyetten bu karar alınıyor.

        Yoksa istenerek, arzu edilerek alınmış kararlar değil. Fakat burada hukuk çiğneniyorsa, hakaret sözkonusuyla, özel yaşamın ihlaliyle ilgili bir hukuki durum varsa o noktada herhalde bir şeyler yapmak gerekiyor. Davos'ta gündeme gelen en önemli konulardan biri şuydu: İnsanlar gerçek hayatta gerçek kimliğiyle sözkonusuysa, sanal ortamlarda da gerçek kimliğiyle yer almalı şeklinde bir görüş ağır basıyordu.

        Twitter'la zaten bir temas trafiği vardı fakat sağlıklı işlemiyordu.

        Ben bu kapatma durumunun uzun süreceğini sanmıyorum.

        Türkiye'nin algısı açısından doğru çok iyi bir şey değil. Öte yandan hiçbir şey yapmadığında da iyi birşey olmuyor. Kötüler arasından birini tercih etmek zorunda kalıyorsunuz. Umuyorum ki kendi hukuk ilişkilerimiz çerçevesinde çözülüyor.

        ŞİMŞEK'TEN TWITTER YORUMU

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon programında Twitter’a erişimin engellenmesiyle ilgili konuştu. Şimşek, Twitter'a erişimin dün akşam itibariyle engellemesine ilişkin soruları yanıtlarken, "Twitter'ın kapatılması yasakçı bir zihniyetten kaynaklanmıyor, öyle olsaydı diğer sosyal medyaya da uygulanırdı; bu bir mahkeme kararının uygulanması" dedi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (TİB), vatandaşların şikayetleri üzerine, Twitter'da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle mahkemelerce erişimin dün akşamdan itibaren engelleme kararları verildiğini açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ