Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Türkiye Azerbaycan'da uydudan maden arayacak! - Teknoloji Haberleri

        HT ANKARA

        Türkiye, teknoloji ihraç etmeye başlıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şubat ayında Azerbaycan ile uzaktan (uydudan) algılama konusunda teknik işbirliği anlaşması imzalandığını söyledi.

        18 ÜLKEYE EĞİTİM VERİLDİ

        Yıldız “Protokol uyarınca, Azerbaycan’da uzaktan algılama laboratuvarı kurularak, MGKX personeline gerekli eğitimler verilecek. Uzaktan algılama analizleri ile uydu verilerinin işlenmesi teknolojisi, Azerbaycan’da bir demir yatağı üzerinde uygulanacak. Belirlenecek bir sahaya ait uydu görüntüsü, analiz edilerek, alınan sonuçlara göre çalışmalar MTA personeli ile birlikte yapılacak” dedi. Uzaktan algılama merkezi aracılığıyla bugüne kadar 18 ülkeden 208 katılımcıya uzaktan algılama eğitimi verildiğini kaydeden Yıldız şöyle konuştu: “Bu ülkemizin gelişmişlik düzeyinin en belirgin göstergesi. Bugüne kadar teknoloji ithal eden bir ülke iken, artık teknoloji ihraç eden bir ülke haline geldik. Bu nokta ülkemizin tanıtımı ve bölgedeki konumu açısından da büyük önem arz ediyor. Pek çok ülkeden eğitim ve ortak proje yürütülmesi için talepler geliyor. Son yıllarda bu amaçla birçok işbirliği ve proje anlaşması imzalandı.”

        DEMİR YATAĞI İNCELENECEK

        Teknik desteğin yanında laboratuvarda çalışacak personel eğitimi ile birlikte örnek bir demir yatağının jeolojik incelemesi yapılacak.

        UYDU GÖRÜNTÜLERİNİ ANALİZ EDİYOR!

        Uzaktan algılama merkezinde yerli ve yabancı uydulardan alınan görüntüler analiz edilerek, kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektöre jeoloji, maden ve doğal kaynak aramacılığı, jeotermal enerji, petrol, heyelan, deprem, çevre kirliliği gibi konularda destek veriliyor.

        1975 YILINDA KURULDU TEKNOLOJİSİ 5 KEZ YENİLENDİ

        Uzaktan algılama, yeryüzünden belirli uzaklıklara, atmosfer veya uzaya yerleştirilen uydu platformlarına monte edilmiş algılayıcılarla yeryüzünün doğal ve yapay nesneleri konusunda bilgi alma ve değerlendirme tekniği olarak tanımlanıyor. Türkiye’de ilk kez 1975’te MTA’nın önderliğinde kurulan uzaktan algılama laboratuvarı teknolojik açıdan bugüne kadar 5 kez yenilendi. 2002 yılı itibarıyla Dr. İsmail Seyhan Uzaktan Algılama Merkezi adı altında hizmet vermeye devam etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ