Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Üç boyutlu (3D) yazıcılar sıradan insanları da üretici haline getirdi - Teknoloji Haberleri

        Mahmut Sancak / HT GAZETE

        Üç boyutlu (3D) yazıcılar sıradan insanları da üretici haline getirdi. Uzmanlar sektörün 2025’e gelindiğinde tüm dünyada 600 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağını ileri sürüyor. Yeni bir sanayi devriminden söz edenler artıyor.

        "Artık herkes istediği ürünü evinde tasarlayıp yine bizzat kendisi basmak suretiyle yeni bir sanayi devriminin temelini atacak. Dünya üzerinde mal ve hizmet akımlarının yönü değişecek. Üretim ve tüketim ile ilgili kurallar kökünden değişecek”. Bu satırlar üç boyutlu (3D) yazıcılar söz konusu olduğunda özellikle ABD’nin önde gelen gazete ve dergilerinde sık sık dile getiriliyor. Araştırma kuruluşları da benzer görüşte. Buna göre 2025’e gelindiğinde 3D yazıcılarının oluşturacağı ekonomik büyüklüğün 600 milyar dolara ulaşacağı bekleniyor. Peki bu heyecanın temelinde tam olarak ne var? 1970’li yılların ortalarından beri var olan 3D yazıcıların nasıl oldu da yıldızı şimdi birden parlayı verdi? Bu gelişmenin başında cihaz fiyatlarının hızla düşmüş olması gösteriliyor. Ayrıca çok daha büyük ürünlerin üretilebilmesi de ek bir avantaj. Diğer yandan uçak, otomotiv ve hatta sağlık kuruluşlarının bile bu teknolojiyi kullanmaya başlaması ise güven artışının bir işareti. 3D yazıcılar yardımıyla sadece fabrikalarda yapılan üretim artık oturma odalarına kadar inecek. Ayrıca şirketler yedek parça üretmek yerine internete üç boyutlu taslaklar koyarak sorunu çözecek. Bunların sanayi devrimi için yeterli olup olmayacağını ise zaman gösterecek.

        YAZDIRMA İŞLEMİ 3-4 SAAT SÜREBİLİYOR

        *3D yazıcılar prensipte ev ve ofislerde kullanılan mürekkep yazıcılar gibi kullanılıyor. 

        *Aradaki en büyük fark 3D yazıcılarda mürekkep yerine demir, altın, bakır gibi maddelerin kullanılıyor olması. 

        *Ayrıca 3D yazıcıların boyutları da mikrodalga fırın boyutundan başlayıp kamyonet ölçülerine kadar ulaşabiliyor. 

        *Basım aşamasında ise aynı mürekkepli yazıcıda olduğu gibi yazdırılacak nesne öncelikle bilgisayarda üç boyutlu olarak oluşturuluyor. 

        *Örneğin yazdırma işlemi plastik kullanılarak yapılıyorsa malzeme püskürtücünün ucunda eritilerek nesne yazıcı tepsisinde katman katman oluşturuluyor. 

        *Ancak yazdırılan ürünün boyutu ve yazıcının performansına göre sadece bir nesneyi yazdırmak 3-4 saat sürebiliyor.

        3D'NİN KARI HER YIL KATLANARAK ARTIYOR

        1970’li yıllardan beri var olan 3D yazıcı teknolojisi son 40 yılda 1 milyar dolarlık gelir sağladı. Gelişen teknolojilerle 3D son 40 yılda elde ettiği geliri geçen 5 yılda kazandı. Bu yıl ise toplam gelirin 4 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2025 için ise beklentiler 600 milyar dolar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ