Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Türkiye, suç oranının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor. - Teknoloji Haberleri

        Siber suçluların, kişisel çevrimiçi hesaplara erişimi giderek artıyor. Türkiye, suç oranının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor.

        Kaspersky Lab tarafından yürütülen '2013 Finansal Siber Tehditler' çalışmasına göre 2013 yılında, kötü amaçlı finansal yazılımların kullanıldığı siber saldırıların sayısı bir önceki yıla göre %27,6 artışla 28,4 milyona yükseldi. Finansal bilgileri ele geçirmek için tasarlanan programların başında, bankacılık Trojanları, tuş kaydediciler ve biri Bitcoin cüzdanlarından hırsızlık yapan diğeri ise dijital para (cryptocurrency) oluşturmak için yazılım indiren iki kötü amaçlı yazılım geliyor. Bitcoin'i hedef alan faaliyetler, 2013 yılındaki finansal siber saldırılarda görülen büyümenin ardındaki başlıca etkenlerden birini oluşturuyor. Diğer bir etken ise, suçluların, yaygın bir şekilde kullanılan Java platformu üzerinden siber saldırılarda bulunmak için farklı zayıf noktaları keşfetmiş olmaları… Kötü bir şöhrete sahip olan Zbot, Carberp ve SpyEye programları da dahil olmak üzere bankacılık Trojanları, kötü amaçlı finansal yazılımların üçte ikisini oluşturuyor. Bununla birlikte, Bitcoin'i hedef alan zararlı programların faaliyetlerinde görülen artış nedeniyle bu tür kötü amaçlı yazılımların paylaşımı 2012'ye kıyasla azalma gösteriyor.

        TÜRKİYE BAŞI ÇEKİYOR

        Siber suçluların bu son derece özelleşmiş programlardan çok çeşitli fonksiyonlara sahip Trojanlara geçiş yapmaları ile tuş vuruşlarını ele geçirmeye yarayan kötü amaçlı program tuş kaydedicilerin (keyloggers) kullanım oranında da kademeli bir azalma göze çarpıyor. Finansal siber saldırılarda Türkiye başı çekiyor.Türkiye, finansal siber suçların oranının en fazla olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye ile birlikte Afganistan, Bolivya, Kamerun, Moğolistan, Myanmar, Peru ve Etiyopya'da yaşanan vakalar, toplam rakamın %12'sinden fazlasını oluşturuyor.

        SALDIRILARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU...

        Kullanıcılarının banka hesaplarından para çalmaya yarayan mobil uygulamaların sayısında 2013 itibarıyla görülen patlama ile kötü amaçlı mobil yazılımlar segmentinde de oldukça fazla faaliyet göze çarpıyor. Saldırıların büyük çoğunluğu ise Android akıllı telefon kullanıcılarını hedef alıyor. 2013 yılında para çalmak için tasarlanan kötü amaçlı yazılımlar ile finansal siber tehditlerin oranında önemli bir artış görüldüğünü vurgulayan Kaspersky Lab Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Sergey Lozhkin "Bankacılık Trojanlarının ve finansal verileri hedef alan diğer programların yaygınlığı, siber suçlular tarafından hızlı bir şekilde para elde etmek amacıyla kullanılabilmelerinden kaynaklanıyor. Mevcut tablo, güvenlik yazılımı tedarikçilerini çevrimiçi tehditler karşısında yeni koruma çözümleri geliştirmeye iterken, kullanıcıları ve finans kuruluşlarını da etkin önlemler almak zorunda bırakıyor" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ