Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Savunma Sanayi En önemli parçaları Türk firmaları tarafından üretilen F-35'ler dünyanın tercihi oldu. - Savunma Sanayi Haberleri

        En önemli parçaları Türk firmaları tarafından üretilen F-35'ler dünyanın tercihi oldu. Avustralya 58 uçaklık siparişini kesinleştirirken, Güney Kore de 40 uçak alacağını açıkladı. Kanada ise 65 uçak için gün sayıyor.

        Türkiye'nin de proje ortağı olduğu dünya savunmasının gözdesi oldu.Avustralya Hükümeti hava kuvvetlerini yeniden güçlendirme kararı alırken, bu kapsamda 58 adet F35'i filosuna katma kararı veri.

        Akşam'ın haberine göre, uçakların Avustralya'ya toplam maliyeti 11.6 milyar doları buluyor. İlk uçak 2018 yılında ülkeye gelecek, 2020 yılında ise ilk görevini yerine getirecek. Siyasi ve askeri olarak sakin bir coğrafyada bulunan Avustralya'nın toplam uçak sayısı da bu alımlarla blirlikte 72'ye ulaşacak. Hükümet 2009 yılında da 14 F-35'in hava kuvvetleri filosuna dahil edilmesini onaylamıştı.

        KORE VE KANADA SIRADA

        Projenin ortakları arasında yer alan fakat son birkaç yıldır konuyla ilgili net kararını veremeyen Kanada'nın da artık hükümet içi pazarlıklarda son geldiği ve 65 uçaklık siparişi bugün yarın verebileceği ifade ediliyor. Bunun yanında proje ortağı olmayan Güney Kore de, uçakların teknik özeliklerinin rakiplerine karşı olan avantajlarını göz önünde bulundurarak F-35'te karar kıldığını açıkladı. Buna göre Güney Kore Hükümeti 40 uçak için toplam 6.8 milyar dolarlık ödeme yapacak.

        - F-35 müşterek taaruz uçağını, tek pilotla kullanılıyor ve uçağın tek moturu bulunuyor.

        - Uçağın, konvansiyonel (yatay) iniş ve kalkış yapabilen (CTOL), kısa kalkış özelliği bulunan, dikine iniş yapabilen (STOVL) bir yapısı da var.

        - Uçak gemisine inebilen özelliğiyle üç versiyonlu üretimi gerçekleşebiliyor.

        9 ORTAKTAN BİRİ TÜRKİYE

        - Projede alt yüklenici olarak Lockheed Martin, Northrop Grumman yer alıyor. Projeye dokuz ülke ortak: ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Türkiye, Avustralya, Norveç, Danimarka.

        - Türkiye proje kapsamında 100 adet uçak satın almayı planlıyor. Siparişlerin 2015'te başlaması ve ilk uçağın 2017'de Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edilmesi planlanıyor. Uçakların F16'ların yerine kullanılması hedefleniyor.

        TÜRK ŞİRKETLERİN PAYI 7.5 MİLYAR $

        - F35'lerin yapımında Türk şirketlerinin rolü çok büyük. Uçakların en önemli parçası olarak kabul edilen orta gövdenin yanı sıra kompozit parça ve adaptör TAİ tarafından üretiliyor. HAVELSAN, Kale ve Mikes de projede üretici olarak yer alıyor. Türk şirketlerinin iş hacmi 7.5 milyar dolar seviyesinde. Uçaklara gelen her sipariş Türk şirketlerinin iş hacmini de yukarı çekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ