Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Tv de Canlı Görüntü, canlı yayın, dünya kupası maçları, maçları canlı izlemek için yapılması gerekenler, televizyonda net görüntü, dünya kupası maçları nereden izlenir - Teknoloji Haberleri
        1

        1. Bağlantıları doğru yapın
        Hangi bağlantının nasıl bir resim kalitesi sağladığı, hala çoğu kullanıcının bilmediği bir konu. Burada en çok dikkat etmeniz gereken, HD resim kalitesine sadece HDMI ve Component video ile ulaşabileceğiniz. Component, analog bir sistem olduğu için HDMI'dan vazgeçmemelisiniz. DVD player gibi HD olmayan bir kaynak kullanıyor olsanız dahi, dijital bağlantılar en temiz aktarımı sunduklarından HDMI'ı tercih etmelisiniz.

        2

        2. Kaynaklarınızın kurulumu doğru olmalı
        Uydu alıcısı, Blu-ray çalıcısı gibi harici kaynaklarınızın ayarları, TV'nizin performansını olumsuz etkileyebilir. En çok dikkat etmeniz gereken ayarları şöyle sıralayabiliriz. Uydu alıcılarında HD çözünürlüğü 1080i HD varsayılan pozisyon yerine Otomatik olarak ayarlamanızı tavsiye ediyoruz. Böylece alıcınız, HD videoları HD, SD videoları SD olarak aktaracak, upscaling işini TV'nize bırakacaktır. TV'ler upscaling'de receiver'lardan iyi iş çıkardığı için, bu yöntemi kullanmanızda fayda var.

        3

        3. Overscanning'i kapatın
        Yeni TV'nize geçiş yaptığınızda, isteyeceğiniz ilk şeylerden bir tanesi, resim kalitesini her piksele bir piksel düşecek şekilde optimize etmek, varsa "zoom" işlevini ortadan kaldırmaktır. Overscanning, bazı TV yayıncılarının çerçevenin en dışına koydukları sinyalleri ortadan kaldırma işlevine verilen addır. Ancak HD çözünürlüğe geçtiğimiz şu dönemde overscanning'e genellikle gerek kalmıyor. Dolayısıyla overscanning'i açık bırakıyorsanız, görüntü kalitesinde kayıp yaşıyorsunuz demektir.

        4

        4. Kontrasta öncelik verin
        TV'lerin kontrast oranı, özellikle ikna edici siyahlar oluşturabilmesi, yüksek resim kalitesi için anahtar öneme sahiptir. TV üreticilerinin çoğu, kontrast oranını maksimum olarak ayarlıyorlar. Bu, mağazalarda göz alıcı görüntüler sunmaya yarasa da, genellikle izleme deneyiminizi olumsuz etkileyecektir. Renklerin doğallığını kaybedecek kadar canlı, beyazların ise çok baskın görünmesi, dahası siyahların zorlama bir hal alması, muhtemelen hoşunuza gitmeyecektir. LCD'lerde genel bir kural olarak kontrastı yüzde 70-80'in üzerine ayarlamanızı tavsiye etmiyoruz. İyi bir plazma TV'de ise daha düşük bir kontrast oranı, muhtemelen size yetecektir.

        5

        5. Arka ışık ve parlaklığa dikkat edin
        Resim kalitesini adeta "katleden" bir başka hatalı ayar ise, arka ışık ayarının çok yüksek ayarlanmasıdır. Bu ayar, TV'nin bir mağazada çarpıcı görünmesini sağlayabilir, ancak evinize genellikle uymayacaktır. Resimlerin detaylı, kontrast bakımından zengin ve doğal görünmesini istiyorsanız, en iyi resim kalitesini yüzde 40 ile yüzde 50 arasında elde ettiğimizi söyleyelim. Bu ayarlar, özellikle nispeten karanlık bir odada film izlerken resim kalitesini iyileştirebilir.

        6

        6. Renkleri dikkatle ayarlayın
        TV'nizin video yürütmek için sunması gereken en ideal "sıcaklık", genellikle 6500 Kelvin'dir. Bunun yanında ayarlarınız, renklerin canlı ve dinamik görünmesini sağlamalı, küçük renk farklarını görünmez kılmamalıdır. Video kalitesine aşırı önem verenlerdenseniz, TV'nizin sunduğu detaylı renk yönetimi işlevlerine göz atabilirsiniz. Bu ayarlar, TV'nizin tek bir renge yatkınlığı olması halinde durumu düzeltmenize izin verebilir.

        7

        7. Keskinlik tuzağına düşmeyin
        En iyi sonuçları en yüksek keskinlik ayarlarında elde edeceğinize inanıyor olabilirsiniz. Ancak gerçekte bunu yapmanız, önemli sorunlara yol açabilir. Bu sorunlardan en belirgini, çok yüksek keskinliğin yüksek kalitedeki resimlerin bile karlı ve pürüzlü görünmesidir. Yüksek keskinlik, resimdeki nesnelerin kenarlarının parlamasına da neden olabilir. Dahası aşırı keskinlik nedeniyle resim yerine ekranınızın piksel yapısını keşfetmeye başlayabilirsiniz.

        8

        8. Ortam ışığı sensörlerini kapatın
        Bugünkü neredeyse tüm TV'ler, oturma odanızdaki ışıklandırmayı algılayıp, resmi buna göre ayarlayabiliyorlar. Ancak bu otomatik yaklaşım, sorunlara yol açabiliyor. Özellikle ortam ışığı yüksek olduğunda TV'niz, kontrastı aşırı derecede yükseltebiliyor. Bir başka gerçek, otomatik işlemlerin gözünüzün zevkinin yerine muhtemelen geçemeyeceği. Genel olarak ışık sensörü/eco işlevlerini devre dışı bırakıp, resimleri kendiniz kalibre etmenizi tavsiye ediyoruz.

        9

        9. Resim işleme işine her zaman inanmayın
        Modern TV'lerin çoğu, size her tür geliştirmeyi yaptığını iddia eden özel birer resim işleme motoruna sahipler. Ancak bu motorların bazıları, sandıkları kadar akıllı değiller ve resmi iyileştirmek yerine kötüleştirebiliyorlar. Bu nedenle TV'nizin resim işleme özelliklerine şüpheyle yaklaşmanızda fayda var. Zorlu sahneleri (örneğin bolca aksiyonun olduğu bir Blu-ray sahnesi) TV'nizin resim işleme özelliklerini kapayıp, açarak test etmenizi, hangi ayarlardan hoşlanıp, hangilerini sevmediğinizi belirlemenizi öneriyoruz.

        10

        10. Oyunculara tavsiyeler
        TV'nizde oyun oynuyorsanız, resim işlemeye sadece şüpheyle yaklaşmakla kalmamalı, onu gördüğünüz yerde bulup indirmelisiniz. Bunun nedeni, herhangi bir tür resim işleme işlevinin, resmin ekrana gelmesini geciktirebilmesidir. Bu tür gecikmeler, Call of Duty, Battlefield ve Forza gibi tepki süresinin önemli olduğu oyunlarda sizi olumsuz etkileyecektir.

        11

        11. Yansımaları engellemeye çalışın
        TV'nizi güneş ışığını veya odanızdaki ışıkları direkt olarak yansıtmayacak bir biçimde konumlandırmaya çalışın. Bu sayede izleme deneyiminizi önemli derecede geliştireceksiniz. Yeni bir TV satın almak üzereyseniz, bazı ekranların ışığı diğerlerine göre çok daha az yansıttığını aklınızda bulundurun.

        12

        12. Bakış açıları kritik olabilir
        Plazma TV'lerde olmasa da bakış açınız, LCD TV'lerin çoğunda resim kalitesini etkileyecektir. Bazı LCD TV'leri 30 derecelik bir açıdan izlediğinizde bile kontrast ve renkte önemli kayıplar yaşayabilirsiniz. Bu yüzden mümkün olduğunca TV'nizin tam karşısında oturmaya çalışın.

        13

        13. Kalibrasyon disklerini kullanabilirsiniz
        TV'nizi ayarlamak için özel test sinyallerinden faydalanabilirsiniz. Bununla birlikte sıradan bir tüketicinin kullanabileceği cinsten test sinyalini sağlayan çok az kaynak var. En uygun fiyatlı çözümlerden biri olan Digital Video Essentials Blu-ray, test sinyallerinden oluşan bir disk ve her test sinyalinin ne işe yaradığını anlatan uzun bir kılavuzla geliyor. Alternatif olarak daha yüksek esneklik sunan, ancak biraz daha karmaşık Spears & Munsil HD Benchmark and Calibration Disc'i değerlendirebilirsiniz.

        14

        14. Profesyonel kalibrasyona başvurabilirsiniz
        Resminizin mümkün olan en doğru biçimde görünmesi sizin için çok önemliyse, bunun için TV'nizi profesyonel bir servise (kalifiye bir Imaging Science Foundation uzmanına) ayarlatabilirsiniz. Herkes, özellikle çok canlı ve dinamik görselleri sevenler, bu şekilde ayarlanan TV'lerin sunduğu görüntüleri beğenmeyebilir. Ancak ISF sertifikalı bir yetkilinin yapacağı kalibrasyon, gerçeğe daha yakın olacaktır. ISF'nin iyi bir yanı, ön-ayar olarak sunulması ve istendiğinde bu ayarlara geçilebilmesidir.

        Kaynak: www.chip.com.tr

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ