Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İşte verilerinizi ve gizliliğinizi korumanız için uygulamanız gereken 5 adım! - Teknoloji Haberleri
        1

        Cep telefonunuza neleri kaydettiğinizi düşünün. E-posta adresleri, iletişim halinde olduğunuz insanların cep telefonu numaraları, hatırlatıcılar, toplantılarınız ve hatta kredi kartı numaralarımızı cep telefonlarımız ile paylaşıyoruz. Bunun üstüne bir de akıllı telefonlarımız sürekli konumumuzu izliyor ve gizlilikten bahsetmemiz imkansız bir hal alıyor.
        Fakat gizliliğinizi korumanızın elbette bir kaç yöntemi var. İşte verilerinizi ve gizliliğinizi korumanız için uygulamanız gereken 5 adım!

        2

        1- Uygulamalarınızı yönetin
        Android cihazlarda en çok karşılaştığımız uyarı bir uygulama kurarken karşımıza çıkan "Bilgi İzin Sistemi" Google Play'den uygulama indirirken beliriyor. Eğer bu izinleri kabul etmezseniz uygulama cihazınıza kurulamıyor. Maalesef bu sistem kullanıcının üstüne çok yük bindiriyor.

        3

        1- Uygulamalarınızı yönetin
        Uygulamaların hangi bilgilere erişebildiğini görebileceğiniz bir kaç yol var. Bunlarda bir tanesi de BitDefender'ın ücretsiz olarak Android ve iOS cihazlara sunduğu Clueful yazılımı. Bu yazılım telefonunuzda yüklü olan uygulamaların izinlerini tarayarak güvenlik seviyelerine göre kategorilere ayırmaya yarıyor.

        4

        2) Kendinizi internette koruyun
        Her ne kadar sosyal medyada paylaştığınız içerikleri sadece güvendiğiniz kişilere yapsanız da paylaştığınız kişisel bilgileri en düşük seviyede tutmalısınız. Paylaştığınız bir fotoğraf olsa bile dikkat etmeniz gereken önemli bir ayrıntı var.
        Her fotoğrafta EXIF adı verilen bir alt dosya bulunur. Bu EXIF dosyasında fotoğrafın hangi makinayla, kaç ISO veya diyafram açıklığı ile çekildiği gibi bilgiler bulunur. Eğer fotoğrafı bir akıllı telefon ya da GPS destekli bir fotoğraf makinesi ile çekmişseniz, bu EXIF dosyasına fotoğrafın çekildiği koordinat bile ekleniyor. Bu EXIF dosyalarından kurtulmak için çeşitli programlardan yararlanabilirsiniz.

        5

        3) İletişiminizi kontrol edin
        SMS mesajlarınızı TextSecure uygulaması ile kriptolayabilirsiniz ve kriptolanmış SMS'lerinizi akıllı cihazınızda depolayabilirsiniz. Şifrelenmiş mesajları göndermeniz için karşı tarafında TextSecure uygulamasını kullanması gerekiyor, aksi taktirde kriptolanmamış mesajı alıyor.

        6

        3) İletişiminizi kontrol edin
        Mesajı göndermeden önce alıcı taraf ile güvenli bir bağlantı kurmanız gerekiyor. Bunun için de anahtarlarınızı birbirinizle paylaşmanız şart. TextSecure uygulaması alıcıya ilk olarak kendi anahtarınızı gönderiyor, eğer karşı tarafta size anahtarını gönderirse o andan itibaren kriptolanmış bir şekilde güvenle mesajlaşabiliyorsunuz

        7

        4) Cihazınızı koruyun
        Telefonunuzun başkasının eline geçmesinden mi korkuyorsunuz? Bunu engellemenin en etkili yolu yaygın olarak kullanılan kilit ekranları, peki biraz daha güvenli uygulamalara göz atamaya ne dersiniz?

        8

        Screen Locker uygulaması cihazınızın ekranını tamamen donduruyor. Hiç bir dokunmanıza tepki vermeyen telefon, sizin belirlediğiniz güvenlik desenini girmeden açılmıyor.
        Privacy Master Free uygulaması ise uygulamaları kitliyor ve siz şifreyi girene kadar açılmıyor. Uygulama ayni zamanda görev yöneticisini ve USB bağlantılarını da engelleyebiliyor.

        9

        5- Verilerinizi şifreleyin
        Şifrelemek en yaygın ve başarılı güvenlik yöntemi. Doğru şifre çözüm anahtarları olmadan aşılması çok zor olan şifreleri verilerinizi korumak için de kullanabilirsiniz.

        10

        Android'in standart şifreleme servisini kullanmak istiyorsanız Sistem Ayarları>Güvenlik>Şifreleme yolunu izleyebilirsiniz. Android sistemi bu PIN kodunu, tüm sistemde şifre çözme anahtarı olarak kullanıyor. Şifrelemeyi başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğiniz zaman her açılışta Android cihazınız size şifre soracaktır.

        Kaynak: chip online

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ