Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Google, Çinli hackerları ve Amerikan istihbarat bürosunu engelleme ve temel internet güvenlik ihlallerini bulup rapor etmeleri için seçkin bir araştırmacı takımı kurdu. - Teknoloji Haberleri

        HABERTURK.COM / DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Google, Çinli hackerları ve Amerikan istihbarat bürosunu engelleme ve temel internet güvenlik ihlallerini bulup rapor etmeleri için seçkin bir araştırmacı takımı kurdu.

        Google güvenlik mühendisi Chris Evans bir blog gönderisinde, Project Zero adını verdikleri takımın çok kullanılan yazılımlardaki virüsleri avlayacağını ve bunları satıcı firmalara bildireceklerini böylece hackerların kötü emelleri için bu güvenlik açığından faydalanmadan bunun önüne geçebileceklerini açıkladı. Evans, bilgili hackerların yazılım hatalarını kullanarak insan hakları savunucularına casusluk yaptıklarını ya da önemli şirketlerin ticari sırlarını çaldıklarını ekledi. Hackerların ayrıca kullandıkları az bilinen virüsleri yurt dışındaki diğer hackerlara binlerce dolar karşılığında sattıklarını belirtti.

        Project Zero’nun görevlerinden biri, Ulusal Güvenlik Birimi’nin tartışmalı casusluk programlarının bir uzantısı olarak kullandığı internet virüslerinin önüne geçmek. Sene başında Başkan Barack Obama Ulusal Güvenli Birimi NSA’ya, istihbarat toplaması için güvenlik hatalarının avantajını kullanmasını sağlayan bir ayrıcalık tanımıştı. Ama bu sadece “açıkça belli bir ulusal güvenlik sorunu ya da kanun hükmü gereği” yapılacaktı.

        VİRÜSÜ BULANA 20 BİN DOLAR

        Google yazılım açıklarını ve virüslerini bulup rapor eden araştırmacılarına 20,000 dolar gibi bir para teklif ediyor. Ancak Evans Project Zero'nun misyonunun daha geniş kapsamlı olacağını ekliyor. Takım ayrıca diğer şirketlerin kodlarına gönderilen virüsleri de bulup satıcılara haber verecek. Evans, Google’ın uygulama odaklı güvenlik araştırmacılarını işe aldığını ve bu araştırmacıların zamanlarının yüzde 100'ünü internetin güvenliğini arttırmak için harcadıklarını söyledi.

        Project Zero’nun güvenlik dünyasında bir ün yapmış eksperlerden oluşan 10 kişilik tam zamanlı çalışanı olacak. Örnek verilecek olursa takımın stajyerlerinden biri George Hotz. Yaşı oldukça genç olmasına rağmen Hotz AT&T’nin iPhone’unu hacklemeyi başaran ilk kişi olarak büyük bir üne kavuşmuştu. Daha sonra Sony’nin Playstation 3’ünü hackledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ