Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Savunma Sanayi Rusya, Suriye’ye satmak için hazırladığı S-300 füze savunma sistemlerini yaptırımlar nedeni ile Şam yönetimine ulaştırmad - Savunma Sanayi Haberleri

        Rusya, Suriye’ye satmak için hazırladığı S-300 füze savunma sistemlerini yaptırımlar nedeni ile Şam yönetimine ulaştırmadı. Alternatif müşteri bulamayan Moskova, S-300’lerin parçalanmasını planlıyor. Rusya Federal Askeri Teknoloji İşbirliği Servisi (FSMTC) Direktör Yardımcısı Konstantin Biryulin, Interfax’a yaptığı açıklamada Suriye için hazırlanan S-300’lerim çöpe atılacağını söyledi. SPOT: Suriye için üretilen S-300'ler soğuk savaş duvarına çarptı Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yaptırımları çerçevesinde Suriye’ye sevkiyatı yapılacak S-300 füze savunma sistemleri ile ilgili anlaşmanın iptal edildiğini kaydeden Biryulin, “Anlaşmanın iptali siyasi bir karar.” dedi. Suriye için hazırlanan füze savunma sistemlerinin üçüncü bir ülkeye satışının da mümkün olmadığını vurgulayan Rus yetkili, “Burada üçüncü bir ülkeye satış imkanı değerlendirildi. Maalesef bulamadık. İkinci alternatif, S-300’ler parçalanacak ve çöpe gidecek…” bilgisini paylaştı. Suriye lideri Beşşar Esed dış askeri müdahale ihtimalinin gündeme geldiği Haziran 2013’de Rusya’dan füze savunma sistemlerini aldıklarını iddia etmişti. Suriye krizinin siyasi yollarla çözülmesini destekleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Suriye’ye S-300 sevkiyatı yapılmadığını açıklamıştı.

        RUSYA, İRAN İÇİN HAZIRLANAN S-300’LERİ DE İMHA ETTİ

        Rusya, İran’a sevkiyatını iptal ettiği S-300 füze savunma sistemlerini parçalayarak diğer üretimler için kullandı. MAKS-2013 uluslar arası havacılık fuarında konuşan Rus silah şirketi Almaz-Antey Genel Direktörü Vladislav Menşçikov, “İran’a gönderilmesi planlanan S-300’ler şu an yok. Biz tüm bunları parçaladık. Bizim her ürünümüz müşteriye özel üretilir. Bunlar bir başkası için aynıyla kullanılamaz. Bu açıklamalarıma güvenebilirsiniz…” ifadelerini kullanmıştı. Rusya ve İran arasında S-300 füze savunmalarının satışı ile ilgili anlaşma 2007’de imzalanmıştı. Anlaşmaya göre, Rusya Tahran’a 800 milyon dolar karşılığında 5 adet S-300 PMU-1 füze savunma sistemi teslim etmesi gerekiyordu. Haziran 2010’da BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik dördüncü yaptırım paketi çerçevesinde Rusya sevkiyatı iptal etti. ABD ve İsrail’den gelen tepkileri dikkate alan Rusya lideri Dmitri Medvedev 22 Eylül 2010’da BM kararını onayladı ve 7 Kasım’da da İran’a yönelik S-300 sistemlerinin satışı iptal edildi. Tahran Rus silah ihraç şirketi Rosoboronexport aleyhine anlaşmayı yerine getirmediği gerekçesi ile Cenevre’de 4 milyar dolarlık dava açtı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ