Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Savunma Sanayi uçaklar için geliştirilmekte olan yeni sistem, insan derisi mantığı ile çalışarak uçağın dış yüzeyinde meydana gelen arıza ve aksaklıkları önceden hissetmeye olanak tanıyacak. - Savunma Sanayi Haberleri

        Savunma sanayi alanında faaliyet gösteren İngiltere merkezli BAE Systems adlı şirket tarafından uçaklar için geliştirilmekte olan yeni sistem, insan derisi mantığı ile çalışarak uçağın dış yüzeyinde meydana gelen arıza ve aksaklıkları önceden hissetmeye olanak tanıyacak.

        Şirketin mühendisleri konuya ilişkin olarak yaptıkları açıklamada, uçağın dış yüzeyini kaplayacak olan on binlerce mikrosensörün rüzgar, ısı ve gerilim oranı gibi ölçümler yapmak suretiyle meydana gelebilecek olan arıza ve aksaklıkları önceden haber vereceğini ifade etti.

        Projenin yaratıcısı olan başmühendis Lydia Hyde, söz konusu tasarımı yaparken çamaşır kurutucularının aşırı ısınmasını engellemek için kullanılan sensörlerden ilham aldığını kaydettiği açıklamasında, ‘‘Beyaz eşyalarda aşırı ısınmaya karşı kullanılan sensörleri inceledikten sonra bunları kendi projemde nasıl kullanabileceğimi ve halihazırda kullanılan çok pahalı sensörleri oldukça fonksiyonel ve sayıca çok çok daha fazla olan ucuzları ile nasıl değiştirebileceğimi düşünmeye başladım. Bunun sonucunda da uçakların, otomobillerin ve gemilerin insan derisi mantığında çalışarak dış ortamı hisseden ve olası aksaklıklar ile arızalar konusunda devamlı olarak ölçüm yapan on binlerce mikrosensör ile kaplanması fikrine ulaştım’’ şeklinde konuştu.

        Toz taneciği boyutlarına sahip olması düşünülen mikrosensörler, kendi enerji kaynaklarına sahip olacak ve boyama işlemi esnasında boya ile birlikte uçağın dış yüzeyini kaplayacak. Şimdilik oldukça zor bir işlem olan uygulamanın hayata geçirilebilmesi için Dünya’nın en önemli laboratuarlarında çalışmalara devam ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ