Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bugün Berlin’de kapılarını açacak IFA’ya akıllı saatlerin başını çektiği giyilebilir teknolojiler ve üç boyutlu optik cihazlar damga vuracak. - Teknoloji Haberleri

        Mahmut SANCAK / HT EKONOMİ

        Bugün Berlin’de kapılarını açacak IFA’ya akıllı saatlerin başını çektiği giyilebilir teknolojiler ve üç boyutlu optik cihazlar damga vuracak. Yeni ürünlerle birikte küresel bilişim teknolojileri sektörünün 2 trilyon doları zorlaması bekleniyor.

        Teknoloji dünyasının merakla beklenen etkinliklerinden Berlin Uluslararası Tüketici Elektroniği Fuarı (IFA) bugün kapılarını açıyor. Bu yıl 90’ıncı kez düzenlenen IFA 5-10 Eylül arasında sektörün en son yeniliklerini sunacak. 240 bin kişinin beklendiği etkinliğe 117 ülkeden çok sayıda kuruluş ve şirket katılacak. Küresel bilişim teknolojileri sektörü ise 2013’te 1.5 trilyon dolarlık seviyeye ulaşmıştı. Bu rakamın 2014’te yeni ürün ve hizmetlerin devreye girmesiyle 2 trilyon doları zorlaması bekleniyor.

        REKABET KIZIŞIYOR

        Toplam 150 bin metrekarelik fuar alanına sahip olan IFA kapsamında bu yıl özellikle giyilebilir ürünler öne çıkıyor. Sektörün önde gelen oyuncularından Samsung’un salı günü tanıtımını yaptığı Gear 2 isimli akıllı saatiyle bu alana yönelik ilginin ne kadar yüksek olduğunu gösterdi. Etkinlik kapsamında Sony, LG, Huawei gibi markalar da kendi giyilebilir ürünlerinin tanıtımını yaptı. Diğer yandan 9 Eylül’de ABD’li teknoloji şirketi Apple’ın tüketicilerin beğenisine sunacağı yeni ürünler arasında akıllı saatin olacağı yönündeki söylentiler de giyilebilir teknolojiler konusunda yaşanacak rekabetin sert geçeceğini gösteriyor. Araştırmalara göre geçen sene tüm dünyada 9.7 akıllı saat satıldı. Bu rakamın 2014’te 22 milyona çıkması bekleniyor. 2018’e yönelik tahminler ise 250 milyon adet olarak belirtiliyor.

        MAKİNELER İLETİŞİMDE KONTROLÜ ALIYOR

        Diğer yandan akıllı ev, otomobil ve mutfak gereçleri de yine bu yıl düzenlenecek IFA Fuarı’nın gözdeleri olarak öne çıkacak. Tasarruflu ve yer kaplamayan ev gereçleri en çok dikkat çeken ürünlerin başında geliyor. Bu kapsamda şirketler tüm cihazların ortak bir dil ile anlaşabilmeleri için yeni yazılım çalışmalarına hız vermiş durumda. Üreticiler kısaca M&M adı verilen makineler arasında insandan bağımsız iletişimin sağlanmasıyla teknoloji dünyasında tamamen yeni ve farkı hizmetlerin gündeme geleceğini belirtiyor.

        SELFIE TELEFONU ILE SAMSUNG’A GÖNDERME YAPTI

        Microsoft, IFA’da “Uygun fiyatlı amiral gemisi” sloganıyla yeni telefonu Lumia 830’u, selfie telefonu sloganıyla da Lumia 730’u tanıttı. Microsoft Mobile Cihazlar Satış Kurumsal Başkan Yardımcısı Chris Weber, Lumia 730’un tanıtımı sırasında Samsung’a gönderme yaptı. Weber, Oscar töreninde Ellen Degeneres’in rekor kıran selfie’si için “Bu güzel anı daha iyi kaydedebilirdik” dedi. Lumia 830 330 Euro’dan satışa çıkacak.

        DESIRE 820 İŞLEMCİ VE EKRANIYLA DİKKAT ÇEKİYOR

        Mobil dünyanın dikkat çekici şirketlerinden HTC yeni Desire 820 modelini tanıttı. 4G LTE Cat 4 bağlantı teknolojisi ve Qualcomm’un Snapdragon 615 işlemcisiyle öne çıkan cihazın 5.5 inç’lik yüksek çözünürlüklü ekranı bulunuyor. Şirket müzik meraklılarını da dikkate alarak cihaza ‘Stereo BoomSound™’ hoparlörlerini de eklemeyi ihmal etmemiş. Desire 820’nin selfi çekimleri için 8MP’lik ön kamerası bulunuyor.

        YENI NESIL AKILLI SÜPÜRGE ‘CEP’TEN KONTROL EDILECEK

        İngiliz Dyson, akıllı telefon ile kontrol edilebilen yeni temizlik robotu Dyson 360 Eye’ı 2015’te satışa çıkarmayı planlıyor. Kameraları sayesinde etrafını 360 derece görebilen yeni nesil akıllı süpürge Android ve iOS işletim sistemlerini kullanan telefonlarla çalışacak. Cihazın fiyatı 1.250 dolar. Robot 30 dakikalık pil ömrü zayıfladığında kendi kendine şarj yuvasına dönüyor.

        SAKAL VE BIYIK TÜYOLARI PHILIPS'TEN

        Philips televizyon ve müzik sistemlerinin yanı sıra kişisel bakım ürünleriyle de dikkatleri çekti. Özellikle erkekler için tasarlanan yeni 9000 traş makinesi serisi uygulama hizmetiyle ilgi uyandırdı. Kullanıcının tablet veya cep telefonu ile çekilen fotoğrafı üzerinde sakal ve bıyık modelleri test eden yazılım en uygun tasarımın seçilmesinde yardımcı oluyor.

        TÜM CIHAZLARA TEK ELDEN KONTROL GELIYOR

        Fuarın en önemli trendlerinden biri de akıllanan ev aletleri. Alman Miele 400 akıllı modelini sanal kataloglarıyla tüketicilerin beğenisine sunuyor. Çok sayıda cihaz takip sorununu da beraberinde getirdiği için şirket Qivicon adlı ortak altyapı platformu geliştirdi. Sistem aynı anda ağ üzerindeki tüm akıllı cihazların enerji tüketimi ve anlık durumları konusunda bilgi veriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ