Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Çakma Bergama için para istediler - Turizm Haberleri

        Almanlar 19’uncu yüzyılda Türkiye'den 12 yıl boyunca taşıdıkları tarihi eserlerle oluşturdukları dünyaca ünlü Bergama Müzesi’nin (Pergamon Museum) kopyasını yapmaya hazırlanıyorlar. Yıllardır Türkiye’den gelen eserlerin iadesi yönündeki talepleri duymazdan gelen müzede yönetimi, kopya yapı için Turizm Bakanlığı’na “sponsor ol” teklifi ile geldi.

        Bergama Müzesi yönetimi tarafından 2.5 milyon Euro’ya yapılması planlanan 2 bin metrekarelik müze eserlerin bire bir küçültülmüş replikalarıyla, ilüstrasyon çizimleri bulunacak. Bu da ziyaretçiler tarafından izlenebilecek.

        Dünyanın en büyük panorama şirketleri arasında bulunan Almanya merkezli Asisi Visual Culture adlı şirket tarafından yapılacak olan çalışma, Bergama’nın antik çağdaki şehir yaşamını anlatacak. Müze yönetimi tarafından eserlerin 1 yıl Berlin’de sergilendikten sonra 2012 yılında Türkiye’den götürülüş yeri olan Bergama’da sergilenmesi teklif ediliyor.

        BELEDİYEYE'DE TEKLİF

        Ancak 2.5 milyon Euro’luk yapım maliyeti müze yönetimi için fazla gelince, sponsor arayışına girildi. Alınan bilgilere göre müze yönetimi tarafından Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yapılan ‘sponsor ol’ çağrısı yapıldı. Yıllardır orjinal eserleri geri almayan çalışan bakanlığın, ‘Almanlar’ın yıllardır bu müzeden elde ettiği gelire”

        işaret ederek böyle bir sponsorluğa uzak baktığı konuşuluyor. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de 2011 yılının Ekim ayından 2012 yılına kadar 1 yıl boyunca Berlin’deki müzede sergilenecek olan eserlerin

        daha sonra Bergama’ya gönderilmesi için müze yetkililerinden kendilerine de teklif geldiğini söyledi. Gönenç, “19’uncu yüzyılda bir misyonerlik faaliyeti gibi Almanlar bu eserleri bölgeden toplamışlar. Osmanlı da verdiği yasal izinle bunların gitmesine göz yummuş. Bu çok üzücü bir durum” dedi.

        Almanlara göre dünya kültürünün bir parçası

        Almanya tarafından yapılan açıklamalarda “Bergama Sunağı’nın dünya kültürünün bir parçası olduğu, bunun sahibinin dünya üzerindeki insanların tümü olduğu” belirtilirken, eserlerin vergi verilmesinin

        mümküm olmadığı belirtiliyor.

        ‘BERGAMA’DAKİ TÜM ESERLER TÜRKİYE’NİN’

        Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçen hafta Berlin’deki ITB Fuarı’nda 100 yıl önce tamir için Türkiye’den alınan ve bir daha geri verilmeyen Hattuşa Boğazköy’deki Sfenks’in Almanya’yla olan iyi ilişkilerin bir göstergesi olarak 2010 yılı sonuna kadar Türkiye’ye getirileceğini açıklamıştı. Günay, bunun Bergama Sunağı’nın da Türkiye’ye tekrar taşınması için bir başlangıç olup olamayacağı hakkında ise “Bergama’daki tüm eserleri isteyecek olsak müzeyi olduğu gibi Türkiye’ye götürmemiz gerekir. Bergama’yı daha uzun vadeli bir tartışma konusu yapacağız” dedi.

        Türkiye’deki orijinal eserleri ‘Sergileriz’ diye istediler

        Alınan bilgilere göre Berlin’deki Bergama Müzesi yetkilileri geçen hafta Almanya’da gerçekleştirilen ve Türkiye’nin konuk ülke olarak katıldığı ITB Uluslararası Turizm Fuarı’nda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile görüştüler. Müze yetkilileri görüşme kapsamında İstanbul başta olmak üzere Türkiye’deki müzelerde sergilenen diğer Bergama kalıntılarının da Berlin’e götürülmesi isteklerini ortaya koydular.

        Bu çerçevede Berlin’e götürülen fakat sergilenemeyen müzedeki kalıntıların, Türkiye’den geleceklerle birleştirilip müzenin yeni bir odasında sergilenmesi planlanıyor. Müze yönetimi, Kültür

        ve Turizm Bakanlığı’nın konu hakkındaki kararını bekliyor.

        Ünsal EREKE - GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ