Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Efsanelere konu olan bir mekanda tatil: Bafa Gölü - Turizm Haberleri

        FÜSUN SAKA / GAZETE HABERTÜRK - HT CUMARTESİ

        Ege kıyılarına yaptığınız seyahatlerden birinde, yoldan çıkın ve Bafa Gölü’ne uğrayın. Bodrum’a 80 kilometre uzaklıktaki göl, dünyadaki en önemli kuş cennetlerinden biri. Ve efsaneye göre bir çobanla bir tanrıça bu topraklarda büyük aşk yaşadı.

        AY TANRIÇASININ AŞK YUVASI

        Bafa Gölü çevresi konumu nedeniyle ilk çağlardan bu yana yerleşim bölgesi; zaman içinde buradan farklı uygarlıklar geçti. Bafa, günümüzde de tarihi ve doğasıyla turistlerin ilgi gösterdiği bir belde. Birçok kuş türünü de barındıran göl, bu özelliği sayesinde Türkiye'de görülecek yerler listelerinde üst sıralarda.

        Bafa kıyılarına dair efsane de bu yöreye ilgiyi artırıyor. Efsaneye göre çoban Endymion, Beşparmak Dağları'nda sürülerini otlatırmış ve kavalından başka bir varlığı yokmuş. Gün boyunca bu kavalı üfler dururmuş. Endymion ıssız dağlarda gündüz kavalını üflerken, gece sere serpe uyurmuş. Öyle derin uyurmuş ki, Ay Tanrıçası Selene her gece gelip delikanlının üzerine eğilir, onu ışığıyla sarıp öpermiş. Ancak yakışıklı çoban Endymion'a aşık olan Selene çok mutsuzmuş, çünkü ölümlü bir insanla beraber olması Zeus yasalarına göre imkansızmış. Onlar da gizli gizli buluşurlarmış.

        Efsaneye göre iki aşık hala geceleri Bafa kıyılarından yükselen Beşparmak Dağları'nın eteklerinde buluşuyor. Bafa Gölü'nü çevreleyen bu dağlar, efsanede ayın en güzel parladığı yer olarak anlatılıyor. Çünkü Ay Tanrıçası Selene, sevdiği çobanı görmek için en güzel ışıklarını, en parlak biçimde buraya "akıtırmış." Sadece bu efsaneyi hissetmek ve antik çağlarda zeytin ağaçları arasında felsefe yapan bilgeleri anmak için bile gidilebilir Bafa Gölü'ne...

        2000 YIL ÖNCE DENİZDİ

        Muğla'nın Milas ilçesi sınırları içinde yer alan Bafa Gölü, 2000 yıl önce denizdi. Antik çağlarda Ege Denizi'nin bir koyu olan Bafa Gölü'nün denizle bağlantısı Büyük Menderes Nehri'nin taşıdığı alüvyonlar yüzünden kesilmiş ve koy, göle dönüşmüş. Maksimum derinliği yaklaşık 25 metre olan gölde irili ufaklı adalar var. İçlerinde en önemlileri, ikiz adalar Menci Adası ve Hayalet Ada. Adaları gezmek zevkli çünkü buralarda manastır, kilise gibi tarihi kalıntılar var. Özellikle Yediler Manastırı görmeye değer.

        Gölün etrafı zeytin ağaçları ve çamlarla çevrili. Bu görüntü sizi hemen deniz havasına sokuyor. Dolayısıyla gölün kıyısında bulunan restoranlara oturunca da akla hemen balık ve salata geliyor.

        Civarda yapılacak aktivite çok. Eğer kuşları izlemek isterseniz, sabaha karşı bir sandalla gölde açılıp ağır ağır yol alın ve bol bol fotoğraf çekin. Uluslararası önemli kuş alanları listesinde ilk sıralarda yer alan göl ve çevresinde, nesli tehlike altında olan Cüce Karabatak ve Deniz Kartalı gibi kuş türleri ürüyor. Gölde kefal, yılan balığı ve levrek avına çıkmak için de yine sandal kiralayabilirsiniz. Ayrıca göl, son dönemde temizlik çalışmaları sayesinde yüzmeye elverişli hale getirildi.

        ANTİK KENTİ GEZİN

        Göl gezintisinden sonra kıyıya çıktığınızda Kapıkırı Köyü'ndeki Herakliea antik kentini gezebilir, manastır ve mağaraları görebilirsiniz. Beşparmak Dağları'nın eteklerinde kurulmuş göl kıyısındaki bu köy, dinlenmek ve doğanın tadını çıkarmak isteyen şehir yorgunları için ideal tatil mekanı. Burada uzun doğa yürüyüşlerine çıkıp ruhunuzu arındırabilirsiniz.

        Kapıkırı Köyü, konaklamak için de uygun. Burası İzmir-Bodrum yolu üzerinden görünmüyor, ana yoldan dikkatlice bakınca küçük bir tabela köyü işaret ediyor. Köye ulaşmak için Bafa kasabasının içinden sola dönerek yaklaşık 10 kilometrelik asfalt yolu takip etmeniz gerekiyor.

        BODRUM ÜZERİNDEN GİDİN

        Bafa'ya en yakın havalimanı Bodrum'daki. Bodrum-Milas arası ise yaklaşık 45 dakika sürüyor. Milas garajından kalkan minibüslerle Bafa Gölü'ne gidebilirsiniz. İzmir ve İstanbul'dan Bodrum'a Söke üzerinden giden otobüsler Bafa Gölü'nün kıyısından geçiyor. Bafa, İzmir'e 2.5 ve Dalaman'a 3 saat uzaklıkta. İstanbul'dan otomobille yaklaşık 8 saatte Bafa'ya ulaşabilirsiniz.

        MÜTEVAZI PANSİYONLAR

        Burada konaklama seçenekleri mutevazı pansiyonlar. İşte birkaç adres: Pelikan Pansiyon (0252 543 51 58), Heraklia Kaya Pansiyon (0252 543 53 80), Heraklia Selene's Pansiyon (0252 543 52 21).

        GÖL BALIKLARINI TADIN

        Selenes'te veya göl kıyısındaki diğer restoranlarda burada tutulan balıklardan yiyebilirsiniz; yılanbalığı, levrek, kefal... Deniz balıkları ise Bodrum'dan geliyor. Ayrıca aklınızda bulunsun, yöresel zeytinyağı şahane!

        DOĞAL ÜRÜNLER ALIN

        Bafa Gölü boyunca ilerleyen yolların kenarında kurulan tezgahlarda baharat, kekik suyu, mevsim meyveleri, zeytinyağı, bal ve zeytinyağından yapılan sabunlar satılıyor. Doğal ürünlere meraklıysanız, bu fırsatı değerlendirin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ