Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Anıta turist ilgisi - Turizm Haberleri

        Milattan sonra 41-54 yıllarında Roma İmparatoru Tiberus Germanious Claudius döneminde, Doğu Eyaletleri İnşa Ordusu Komutanlığı yaptıktan sonra yaşam boyu Pontus Valiliğine atanan Gaius Julius Aguilla tarafından yaptırılan ve Anadolu'da benzeri bulunmayan anıt, turistlerin ilgisini çekiyor.

        Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 yıl önce Köylere Hizmet Götürme Birliğince yapılan düzenlemenin ardından anıtı görmeye gelenlerin sayısında artış olduğunu söyledi.

        Anıtın çürüyen merdivenlerinin yenilenmesinin yanında, tarihi yapının bulunduğu tepeye konulan oturma gruplarında ziyaretçilerin dinlenmesinin yanı sıra deniz ve doğa manzarasını da sağlandığını anlatan Yıldız, şöyle dedi:

        ''Anıt çevresinde ışıklandırma ile turistlerin araç parkı için de yol kenarına düzenleme yapıldı. Anıta çıkan merdivenlerin basamaklarının, tarihi ve doğal ortama uygun biçimde yenilenmesinin ardından ziyaretçi sayısında artış olduğunu gördük. Yılda yaklaşık 150 bin kişinin ziyaret ettiği anıt, Ramazan Bayramı'nda da yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Bayram öncesinde de anıtın ışıklandırmalarını gözden geçirdik, bölgede çevre temizliği yaptık ve yoğun ziyaret için hazır hale getirdik.''

        -KUŞKAYASI YOL ANITI-

        Roma dönemine ait ve kemerli bir niş içine oyma tekniğiyle yapılan anıtta, toga giyimli bir insan figürü ve nişin sağındaki sütunun üzerinde kartal motifi yer alıyor.

        İki kitabesi bulunan ve kayaların oyulmasıyla oluşturulan anıttaki kartal, Roma askerlerinin sınırsız gücünü temsil ediyor.

        Birbirini tamamlayan kitabelerde, ''Devletler arası barışın ve dostluğun anısına, İmparator Germanious'un yüceliği için Gaius Julius Aguilla dağı yardı ve bu dinlenme yerini kendi özel ödeneği ile yaptırdı'' ifadeleri yer alıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ