Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Efes kazılarında destek bitti - Turizm Haberleri

        Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülen Efes Kazıları kapsamında Efes Antik Tiyatrosu'nun restorasyonuna 2006 yılından itibaren 5 milyon lira kaynak aktaran ve çalışmalara iş gücü, makine ve tesisat desteği sağlayan Selçuk Belediyesi, bu desteğini, ''çalışmaların istenilen disiplin ve planlamada yürütülmediği'' gerekçesiyle geri çektiğini açıkladı.

        Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür, yaptığı açıklamada, 24 bin kişi kapasiteli Efes Antik Tiyatrosu'nda 2006 Temmuz ayında başlatılan restorasyon çalışmalarına belediye olarak artık katkı vermeyeceklerini bildirdi.

        Çalışmalara olan desteklerini çekmelerinin en önemli nedenin, istenilen plan ve disiplinde çalışma yürütülmemesi olduğunu belirten Ülgür, ''Maalesef 4-5 yıldır sürdürülen buradaki çalışmalar, bizim istediğimiz planlama ve disiplin içerisinde yürütülememiştir ve bizim istediğimiz noktaya getirilememiştir. Biz bütün kurallara, kullanma kararlarına varıncaya kadar planlama istedik, ama Avusturya Kazı Evi bunu sağlayamadı'' dedi.

        -BAKANLIĞA SİTEM-

        Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığına da sitimde bulunan Ülgür, bakanlığın, Selçuk Belediyesini Efes Antik Kenti içerisinde görmek istemediğini ileri sürdü.

        Kazı evinin tutumunu değiştirmesi ve istenilen disiplinde çalışma yürütmesi için çalışmaları durduklarında bakanlığın hemen devreye sponsor bir firmayı soktuğunu iddia eden Ülgür, şöyle devam etti:

        ''Bu sebeple biz buradaki çalışmaları durdurunca Borusan Holding devreye girdi ve Borusan Holding şimdi Selçuk Belediyesinin Efes Antik Tiyatrosu kazılarında yapmış olduğu görevi devraldı. Sonuç olarak bizim bıraktığımız yerden, yine bizim hedeflerimize varmak için Borusan Holding'in aktardığı kaynaklarla çalışmalar yürütülüyor. Ancak Avusturya Kazı Evi, bizim istediğimiz disipline sokulmazsa, bizim 2013 ve 2018 yılları arasında koyduğumuz hedeflere varılamayacaktır. Çünkü, kazı evinin böyle bir hedefi yok. Kazı evi burada zaman kazanmaya çalışıyor. Burada herkesi oyalamaya çalışıyor. Tabi ki bakanlığı da oyalıyor. Sonuç olarak biz bu işin her ne kadar dışındaysak da takipçisi olacağız.''

        Ülgür, belediye olarak Selçuk Kalesi'nin restorasyon çalışmalarına desteklerinin ise süreceğini bildirdi.

        Bu yıl 400 bin liraya yakın bir bütçeyle Selçuk Kalesi'nde kurtarma kazısı ve restorasyonlarının yapımının devam ettiğini belirten Ülgür, Selçuk Kalesi'nin restorasyonu, onarımı, çevre düzenlemesi ve aydınlanması konusunda ekim ayı içerisinde 600 bin lira keşif bedelli proje ihalesine çıkacaklarını ve bu projeyi 2011 yılına kadar tamamlamayı planladıklarını kaydetti.

        -YEREL YÖNETİMİN DESTEĞİ ŞART-

        Öte yandan, Efes kazılarını yürüten Avusturya Arkeoloji Enstitüsü ve Efes Kazıları Başkanı Doç. Dr. Sabine Ladsteatter, Efes Antik Tiyatrosu'nun restorasyonu projesinin oldukça büyük ve maliyetli bir çalışma olduğunu, bu nedenle her yerden ve her türlü desteğe ihtiyaçları bulunduğunu söyledi.

        Son derece komplike ve büyük bir proje olan bu çalışmada, bir çok kurum ve kuruluşun birbirini engellemeden, aynı amaca yönelik hizmet etmeleri gerektiğini ifade eden Ladsteatter, ''Biz Efes Vakfı ile birlikte özel sponsorlar bulduk ve bu bizim için büyük bir şanstır. Ancak yerel yönetimlerin, valilik ya da belediye başkanlığı olmadan bu projenin yürütülmesi zor olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Efes Müzesi'nin acil yardım ve desteğine ihtiyacımız var'' dedi.

        Doç. Dr. Ladsteatter, ekimde tiyatro restorasyon projesini görüşmek üzere Selçuk'ta büyük bir konferans düzenleyeceklerini, bu konferansa tüm ilgili kişi ve kurumların davet edileceğini belirterek, şunları kaydetti:

        ''Ben davetlilerin tamamının bu konferansa katılacağını, bu toplantı ile yaşanmış olan yanlış anlaşılma ve olumsuzlukları düzeltebileceğimize inanıyorum. Ayrıca Tiyatro projesinin geleceği ile ilgili önemli kararları alabileceğimizi umuyorum. Ben hepimizin ortak amacının Efes için en iyi, en doğru olanın yapılması olduğundan yola çıkarak bir çözüm bulabileceğimiz konusunda oldukça iyimserim.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ