Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Gizemli mağaralar - Turizm Haberleri

        Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Yedisalkım köyü yakınlarında bulunan ve duvarlarındaki figürler ile dikkati çeken Put Mağaraları, araştırılmayı bekliyor.

        İlçeye 56 kilometre uzaklıktaki Yedisalkım köyü sınırlarında 7 kilometre uzunluğundaki Başet Kanyonu'nda yer alan Put mağaraları, duvarlarındaki tarih öncesi devirlere ait figürlerle dikkati çekiyor.

        Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Salih Tatlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yöre halkı tarafından Put Mağaraları olarak adlandırılan dört mağaranın, kanyonun güney yamacında, vadi tabanından 80 metre yükseklikte bulunduğunu belirtti.

        Mağaraların önündeki doğal teras ve iç yapısıyla iki bölümden oluştuğunu vurgulayan Tatlı, mağara duvarlarının, açık kırmızı ve koyu kahve renkler kullanılarak neolitik dönemde yapıldığı tahmin edilen figürlerle süslü olduğunu söyledi.

        Tatlı, kanyon içerisinde sayısız mağara bulunduğunu, fakat bunlardan dördünün duvarlarında çeşitli hayvan ve yaşam figürleri bulunduğunu bildirerek, ''Yapılacak çalışmayla kaya üstü resimlerin ne zaman yapıldığının araştırılması gerekiyor. Çünkü mağaraların duvarlarını süsleyen figürler, burada yaşayan insanların yaşam şekilleri ve kentimizin tarihi açısından bize, yapıldığı dönemle ilgili önemli bilgiler sunabilir'' dedi.

        Kanyondaki diğer mağaralarda da çeşitli kaya resimleri olabileceğine dikkati çeken Tatlı, yüksekliği yer yer 150 metreyi bulan kanyonda, bazı mağaralara ulaşmanın adeta imkansız olduğunu ifade etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ