Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm 10 bin yıllık yer çatı altından ziyaret edilecek - Turizm Haberleri

        Kapadokya Bölgesi'ne gelen turistlerin 10 bin yıllık yerleşim Aşıklı Höyük'ü, inşaatına başlanan çatı sisteminin tamamlanmasının ardından yıl boyunca ziyaret edebileceklerini bildirildi.

        Aşıklı Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aşıklı Höyük'ün Kapadokya ve Orta Anadolu'nun bilinen en eski yerleşimi olduğunu söyledi.

        Aşıklı Höyük'te yerleşimin 10 bin yıl önce başladığını ve bu nedenle birçok ilklere de ev sahipliği yaptığını belirten Özbaşaran, ''Aşıklı Höyük, Anadolu medeniyet tarihine ışık tutan bir yerleşimdir. Aşıklı, bölgedeki ilk yerleşme, ilk tarım, ilk madencilik, dünyada bilinen ilk beyin ameliyatı gibi teknolojik ve bilişsel gelişmelerin de öncüsüdür'' dedi.

        Aşıklı Höyük'te kazıların 1989 yılında başladığını ve bugüne kadar açığa çıkardıkları iki özel yapının korunmasına büyük önem verdiklerini kaydeden Özbaşaran, şunları ifade etti:

        ''Kapadokya'nın 10 bin yıllık köyünde kazılarda ortaya çıkardığımız iki özel yapı var. Bu yapılar Aşıklı Höyük topluluğunun inançları ile ilgili faaliyetlerde kullandıkları yapılar. Bu yapılardan bir tanesinin duvarları iri kerpiç bloklarla örülmüş, tavan ve duvarları kireç ile sıvanmış ve doğal kırmızı boya ile boyanmış. Diğer yapıda ise taş ve kireç birlikte kullanılmış. Ortada avlusu bulunan bu yapının tabanı, kireç bloklarla döşenmiş. Orta Anadolu'da bu kadar eski, halkın ortak kullanımına açık bir özel yapı bilinmiyor. Bu iki yapının üzerine koruma ve sergileme amaçlı bir çatı sistemi yapıyoruz.''

        Aşıklı Höyük'teki bu özel yapıların korunması için yapılacak çatı sistemine uzun bir süre sponsor aradıklarını anlatan Özbaşaran, projeye ilk desteğin Amerika'nın Ankara Büyükelçiliği'nden geldiğini, kalan kısmının da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karşılandığını belirtti.

        -2012'DE ÇATI SİSTEMİ TAMAMLANACAK-

        Çatı sisteminin 2012 yılında tamamlanacağını vurgulayan Özbaşaran, ''Aşıklı Höyük'te yapacağımız koruma ve sergileme amaçlı çatı sisteminin temelini bu yıl tamamladık. Önümüzdeki yıl çatı sitemi tamamen bitmiş olacak'' dedi.

        2012 yılında turistlerin kazı alanını çatı sistemi altında gezebileceklerini belirten Özbaşaran, şöyle devam etti:

        ''Aşıklı Höyük'teki bu özel yapıları korumak, turistlerin ziyaretine açmak ve bu kültürel mirası gelecek kuşaklara aktarmak çok önemli. Kapadokya'ya gelen turistler 10 bin yıllık yerleşim Aşıklı Höyük'ü çatı sisteminin içinde yıl boyunca ziyaret edebilecekler. Aşıklı Höyük'te 2012 yılı kazı çalışmaları başlamadan çatı yapısı tamamlanmış olacak. Kazı ekibi olarak bizde çalışmalarımıza çatı yapısı altında devam ederken, Aşıklı Höyük'ü ziyaret eden turistler yürüme platformlarından kazı alanını gezebilecekler.''

        Aşıklı Höyük'ün daha önce turizme açıldığını ve Arkeo-parkta yapmış oldukları 12 kerpiç evin binlerce turist tarafından gezildiğini ifade eden Özbaşaran, ''Arkeo-parkta 12 kerpiç evle 10 bin yıllık köyün modelini oluşturduk ve kazı döneminde turistlerden büyük ilgi gördü. Kapadokya'ya gelen turistlerin Aşıklı'yı ziyareti kazı dönemiyle sınırlı olmayacak, çatı sistemiyle birlikte tüm yıl turistlere açık olacak'' dedi.

        Prof. Dr. Özbaşaran, Aşıklı Höyük'ün Arkeo-park ve kazı alanıyla Kapadokya turizmine canlılık kattığını sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ