Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Harun Reşit Kalesi turizme açılıyor - Turizm Haberleri

        Abbasi Halifesi Harun Reşit'in uç beyi Faraç Bey tarafından 8. yüzyılda Harun Reşit adına yaptırılan Osmaniye'nin Düziçi ilçesindeki kalenin restorasyon çalışmalarının ay sonunda tamamlanarak turizme kazandırılacağı bildirildi.

        Düziçi Kaymakamı Nevzat Şengök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Kaleler Şehri'' olarak bilinen Osmaniye sınırlarında bulunan Harun Reşit Kalesi'nin restorasyon çalışmalarına, geçen yıl Ocak ayında Adana Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü ile Osmaniye Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından başlandığını anımsattı.

        Kalenin bu ay sonunda onarım ve çevre düzenlemesinin tamamlanarak turizme hizmet vermeye başlayacağını belirten Şengök, Harun Reşit Kalesi'nin Düziçi'nin sembollerinden birisi olduğunu ifade etti.

        Şengök, yıllardır kaderine terk edilen ve çok fazla ziyaret edilmeyen kalenin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla restorasyon ve iyileştirme çalışmalarının tamamlanacak olmasından büyük sevinç duyduklarını belirterek, ''Çalışmaların müteahhit firma tarafından bu ay sonunda bitirilmesi planlanıyor. Restorasyon bittiğinde kale yeni çehresinde ziyaretçilere açılacak'' dedi.

        Düziçi Belediyesi'nin de Kültür ve Turizm Bakanlığına sunduğu proje kapsamında Kurtbeyoğlu Mahallesinden kaleye kadar olan yolda düzenleme çalışması yapacağını anlatan Şengök, şöyle konuştu:

        ''Restorasyon ve yol tamamlandığında ziyaretçiler kaleye rahatça ulaşıp gezip görebilecek. Yüksek bir tepede bulunan ve Osmaniye'deki 26 kaleden biri olan Harun Reşit Kalesi'ne çıkan ziyaretçiler, ilçeyi ve çevresini kuş bakışı izleyip güzel anılarla buradan ayrılacak. Bu tür restorasyon çalışmaları tarihi yapıların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına önemli çalışmalar. Harun Reşit Kalesi gibi ülkemizde bulunan tüm tarihi yapıların onarılması, korunması ve tanıtımına katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum.''

        Düziçi Belediye Başkanı Ökkeş Namlı da belediye olarak Harun Reşit Kalesi'nin restorasyonunun ilçeye önemli katkı sağlayacağını söyledi,

        Kaleye giden yolda gerekli çalışmaların yapılacağını kaydeden Namlı, ''Haruniye Merkez Mahallesinden itibaren istimlak ve yol genişletme çalışmalarına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na proje sunduk. Proje olumlu görüldüğü zaman kısa sürede kale ile beraber yolunu da açmış olacağız'' dedi.

        Düziçi kent merkezine 3 kilometre mesafede bulunan kalenin restorasyonunu yapan şirket yetkilisi Ömer Gülsüm de geçen yıl 5 Mart'ta başlayan çalışmaların planlanan sürede bitirileceğini söyledi.

        Gülsüm, kaleye 500 metre kala yaya yolu girişinde 12 araçlık bir oto park, 500 metre yaya yolu, yaya yolu kenarında 11 kamelya, 6 oturma grubu, tuvalet ve kafeterya bulunduğunu kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ