Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Deniz tutkunları burada! GALERİ - Turizm Haberleri

        Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Fethiye'de yat turizmiyle ön plana çıkan Göcek beldesi, doğal güzelliği ve temizliği kadar konuk ettiği birbirinden ünlü kişilerle de dikkati çekiyor.

        Bini aşkın yat bağlama kapasitesi ile ülke ekonomisine gelir sağlayan Göcek'in, bu yoğunluğa rağmen oluşturulan özel sistem sayesinde denizinin oldukça temiz olduğu belirtildi.

        Denizin kirlendiğine dair bazı dedikoduların üretildiğini ifade eden Göcek Belediye Başkanı Recep Şatır, ''Göcek denizi pırıl pırıldır. Kirlilik asla yok. Göcek, mavi yolculuğun vazgeçilmez parkurlarından, herkesin gözdesi. En cazip halkalardan bir tanesi. Çok yoğun olduğu dönemlerde elbette kaçınılmaz ufak tefek sorunlar yaşanıyor ama böyle temel anlamda bir kirlilikten falan söz edilemez'' dedi.

        GALERİ İÇİN TIKLAYIN

        -''5 YIL ÖNCE ARITMA SİSTEMİ YOKTU''-

        Beldede 5 yıl öncesine kadar arıtma sisteminin bulunmadığına işaret eden Belediye Başkanı Şatır, yeni sistemin sorunsuz hizmet verdiğini söyledi.

        Arıtma tesisinin yaklaşık 100 bin liraya mal olduğunu kaydeden Şatır, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Göcek Belediyesi'nin tarihinde arıtma sistemi en önemli yatırımdır. Bu Çevre Bakanlığı'na bağlı Özel Çevre Koruma Kurumu'nun Göcek'e hediyesidir. Bunun dışında sahil alanının düzenlenmesi, çöp depolama alanının düzenlenmesi ve hizmete açılması bunlar proje anlamında, maddi anlamda ciddi yatırımlardır. Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı her zaman Göcek'in arkasında hakikaten çok ciddi şekilde durmuştur. Hem üretim planlama anlamında, hem de koruma anlamında misyonunu son derece ve fazlasıyla yerine getirmiştir. Ben burada bütün kurum çalışanlarına ve yöneticilerimize teşekkür ediyorum.''

        -6 MARİNA VAR-

        Belediye olarak teknelerin sıvı atıklarını verebileceği çok güzel ve basit bir sistem yaptıklarını anlatan Şatır, teknelerin ve yatların yaklaşık 5 dakikada içerisinde, oluşturdukları sisteme bağlantılarını kurarak atıklarını boşalttıklarını ifade etti.

        Göcek'te ikisi 12 ay hizmet veren toplam 6 marina bulunduğu bilgisini veren Şatır, marinaların toplam kalıcı yat kapasitesinin ise binin üzerinde olduğunu bildirdi.

        Yerli turistin yanı sıra yurt dışından da çok sayıda misafir ağırladıklarını belirten Göcek Belediye Başkanı Şatır, bu konuklar arasında çok ünlü isimlerin de yer aldığını söyledi.

        Şatır, ''Ünlü misafirlerimizi karşıladık ve memnun olmadıkları bir konu olup olmadığını sorduk. Gezdikleri bütün yerlerin olağanüstü güzel olduğunu söylediler. Şunu vurgulamak istiyorum; doğal güzelliklerimizi koruma anlamında hassas değiliz. Biraz daha itina ile üzerinde durmak gerekiyor. Kullanıcılar ve kurumlar olarak bunlara dikkat edersek sanırım Göcek, daha uzun yıllar doğal güzelliğini koruyacaktır'' diye konuştu.

        -KİRLİLİK İDDİALARINA ''GÖCEK'' DAVETİ-

        Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) Başkanı Ahmet Özyanık ise kurum olarak Göcek koylarına çok büyük önem verdiklerini anlatarak, ''Geçen hafta özel olarak Göcek'te incelemelerde bulundum. İnceleme esnasında Göcek'i adeta bir akvaryum gibi gördüm. Göcek koylarındaki balıkların iskelelere kadar gelmiş olması ve iskelede bile denizin dibinin görülebilmesi beni heyecanlandırdı'' dedi.

        Özyanık, 2011 yılında da Göcek'in korunmasına yönelik bir dizi çalışma yapacaklarına işaret ederek, ''Göcek'te suyu ileri arıtma yöntemi ile temizliyoruz. Göcek'in kirlendiği iddiaları doğru değil, Göcek kirleniyor diyenleri, Göcek'in akvaryum mavisi denizini görmeye davet ediyorum'' diye konuştu.

        -MAVİ KART UYGULAMASI-

        Muğla Valili ile Muğla Çevre Müdürlüğü'nce hayata geçirilen ''Mavi Kart'' uygulaması ile Göcek koylarında seyir halinde olan ve katı atık bulunan tekneler özel çipli kartlar yardımı ile takip ediliyor. Teknelere marinaya girişlerinde verilen kart sayesinde teknelerin, ''katı atıkları, katı atık alım noktalarına kaç defa uğradıkları ve atıkların cinsleri'' takip ediliyor. Göcek Belediyesi tarafından işletilen marina da 20 adet katı atık alım noktası bulunuyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ