Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Hürrem Sultan'ın torunları bile revaçta GALERİ - Turizm Haberleri

        Tartışmalara yol açan ''Muhteşem Yüzyıl'' adlı dizi ile gündeme gelen Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ın oğullarından Beyazıt ile 3 torununun mezarı ziyaretçi akınına uğruyor.

        Osmanlı İmparatorluğu'nun en uzun süre tahtta kalan padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın oğullarından Şehzade Beyazıt'ın Sivas Yukarı Tekke Mezarlığı'nda Abdulvahabi Gazi Camisi'ndeki mezarı ziyaretçilerle dolup taşıyor.

        Kabirde, yayınlandığı günden itibaren tepkilere neden olan "Muhteşem Yüzyıl" adlı dizide aşkları konu edilen Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ın oğlu Beyazıt'ın kabrinin yanısıra oğulları Osman, Orhan ve Abdullah Abdulvahabi Gazi Türbesi de bulunuyor.

        Bayezid ve oğullarının Sivas'ta gömülü olmalarının hikayesi Abdulvahabi Gazi Camisi Yaptırma ve Yaşatma Derneğince bastırılan broşürde de anlatılıyor.

        GALERİ İÇİN TIKLAYIN

        -Hayat hikayeleri-

        Tarihi kaynaklarda, annesinin Hürrem Sultan olduğu belirtilen Bayezid'in kardeşlerinden Mahmud ve Abdullah'ın çok küçük yaşlarda öldüğü, diğer kardeşleri Mehmed ve Cihangir'in genç yaşta hastalanarak, Mustafa'nın da askerler tarafından tahtın varisi olarak desteklendiği için Hürrem Sultan'ın entrikalarının da etkisiyle Kanuni tarafından boğdurularak öldüğü yer alıyor.

        Beyazıt'ın taht kavgası yaptığı ağabeyi Selim ve onun tarafını tutan babasıyla mücadele ettiği, daha sonra yaşanan çeşitli gelişmelerin ardından oğullarını alarak İran şahına sığındığı belirtiliyor.

        İran'da Şah Tahmasb tarafından büyük bir törenle karşılandığı vurgulanan Beyazıt'ın onun aracılığıyla babasından af dilediği, Kanuni'nin de bir ara affetmeyi düşünse de Selim ve Tahmasb'ın tutumları karşısında bundan vazgeçtiği, bu çekişmeden yararlanmak isteyen Tahmasb'ın bir bahaneyle Beyazıt ve oğullarını hapse attırdığı kaydediliyor.

        Kanuni, Selim ve Tahmasb arasında Beyazıt'ın teslimi konusunda yazışma ve pazarlıklar başladığı, anlaşma sağlanınca Kazvin'e giden Osmanlı elçilerinin 25 Eylül 1561 tarihinde önce Beyazıt'ı, ardından da oğullarını boğarak öldürdüğü bilgilerinin de yer aldığı broşürlerde, Beyazıt ve oğullarının cenazelerinin Sivas'a getirilerek defnedildiği, Bayezid öldüğü zaman 36, en büyük oğlu Orhan'ın 16 yaşlarında olduğu yazıyor. Beyazıt'ın ölümünden sonra İstanbul'a getirilen eşinin de bir kale içinde tutulduğu ve yanında 3 yaşında oğlunun da bulunduğu belirtiliyor.

        Erhan CEYLAN/ SİVAS (AHT)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ