Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Prens Adası'na Arap prens kondu - Turizm Haberleri

        İSTANBUL’daki Prens Adaları’nın en gözdeleri hiç kuşkusuz Heybeliada ve Büyükada... Ancak uzun yıllar gözden ırak kalan Sedef Adası da popülerlik yarışında artık onlardan geri kalmıyor. Adanın sakinleri arasındaki ünlüler kervanına bu kez bir prens de katıldı. Suudi Arabistan Kralı Abdulah bin Abdülaziz’in kardeşi Prens Sattam bin Abdülaziz, adadan 4 dönüm arazi satın aldı. Sedef Adası bir zamanlar ıssızlığı ve çoraklığıyla bilinirdi. Oysa şimdilerde sanatçıların, edebiyatçıların kaçtığı bir sığınak, jet sosyetenin özel partilerinin popüler mekânı oldu.

        SÜRGÜN YERİYDİ

        İstanbul’a vapurla bir saat uzaklıktaki Sedef Adası, Büyükada’nın hemen karşısında yer alıyor. Adanın uzunluğu 1300, genişliği ise 1100 metre. Adanın adı Bizans döneminde Terebinthos yani Terebentin. Osmanlı döneminde ise tavşanların çokluğundan ötürü Tavşanadası olarak biliniyor. Bizans döneminde adanın en önemli sürgünlerinden biri, 857 yılında adaya gönderilen Patrik Ignatios, 10 yıl adada çeşitli işkencelere maruz kaldıktan sonra 867 yılında yeniden patrik seçilir.

        40 BİN AĞAÇ DİKİLDİ

        Sultan Abdülmecid tarafından 1850 yılında damadı Fethi Ahmet Paşa’ya hediye edilir. Paşa, adaya zeytin ağaçları diker ama 1.Dünya Savaşı sırasında ağaçların neredeyse tümü kesilip odun yapılır. İstanbul’un işgali sırasında müttefiklerin eline geçen Yavuz Zırhlısı uzun süre buraya demirledi. Ada uzun süre ıssız ve çorak arazisiyle gözden ırak kaldı. Adanın talihi Fethi Ahmet Paşa’nın torunları Şehsuvar Menemencioğlu ve kardeşi Reyan Şehsuvaroğlu sayesinde döner. İki kardeş adayı 1956’dan itibaren 40 bin zeytin ağacıyla donattı. Sonra bir dönem imara açılan adada evler yaptılar. Daha sonra yakın arkadaş çevrelerini de ikna edip ev yaptırdılar.

        STARLAR AĞIRLANIYOR

        Reyan Şehsuvaroğlu’nun 1986’da ölümüyle adanın mülkiyeti çocukları Esra Bereket ile kardeşi Mehmet Birgen’e geçti. İki kardeşin yakın arkadaşları adanın ilk sakinleri olurken geçen yıllarla birlikte ada ünlülerin kaçış noktası haline geldi. Esra Bereket’in adadaki evinde verdiği partilerde Bo Derk, Seen Connery gibi Hollywood starları ağırlanırken Gündüz Vassaf, Orhan Pamuk, İdil Biret, Ayşegül Sarıca, Ömer Karacan gibi ünlü isimler de yazları adanın müdavimleri arasına girdi.

        TEOMAN HER YAZ ADADA

        Ünlü şarkıcı Teoman yazları adada münzevi bir hayat yaşarken, ünlü fotoğrafçı Bennu Gerede de her yazı çocuklarıyla birlikte ailesinden 4 kuşağa yuva olan adadaki evinde geçiriyor. Dört, beş yıl önce imara açılacağı ve villaların yapılacağı iddiaları gündeme gelse de SİT alanındaki ada halen imara açık değil. Adaların klasiklerinden fayton bu adada yok. Karakolunda yalnızca 1 polis görev yapıyor çünkü adanın en belirgin özelliği hırsızlığın hiç yaşanmaması. Adada 120 ev var. Yazlık nüfusu yaklaşık 400 kişiyi buluyor. Adanın dörtte üçü özel mülkiyet alanına giriyor. Geri kalan dörtte birlik bölümünde yer alan meydanda bir bakkal ve Port Sedef adlı bir lokanta bulunuyor.

        Tatile geldiği adaya hayran kaldı

        EV yaptırmak için Sedef Adası’ndan arazi satın alan Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz’in kardeşi Prens Sattam bin Abdülaziz, birkaç yıl önce tatil yaptığı adayı çok beğenmiş ve ev yaptırmak için arazi almak istediğini söylemişti. Sattam bin Abdülaziz, geçtiğimiz günlerde İstanbul’a gelerek Sedef Adası’ndan istediği araziyi satın aldı. İnşaatına önümüzdeki günlerde başlanacak olan ev yaz ortasında hazır hale gelecek. Abdülaziz evi yapacak mimarını Suudi Arabistan’dan getirecek.

        KİLOLARCA BAHARAT

        Sattam bin Abdülaziz, satış işlemlerinden sonra İstinye Park’ta alışverişe çıktı. Mehmet Birgen’in kılavuzluğunda mağaza mağaza dolaşan Sattam bin Abdülaziz, fotoğraflarının çekilmesinden oldukça rahatsız olarak gazetecilere tepki gösterdi. Yanındaki korumalar Abdülaziz’in tepkisi üzerine fotoğraf çekimini engellemek isteyince üzerine tartışma yaşandı. Abdülaziz’in özellikle aktardan kilolarca baharat alması dikkatleri çekti.

        YOĞUN GÜVENLİK

        Four Seasons Hotel’de kalan Sattam bin Abdülaziz için yoğun güvenlik önlemleri alındı. Abdülaziz için en üst kattaki tüm odalara önlemlerden dolayı hiçbir müşteri alınmadı

        Tülay ŞUBATLI - Uğur SOYSAL-AHT

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ