Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm turist, bakıcı, kaçak işçiler, paket tur,Türkiye - Turizm Haberleri

        Turist görünümlü kaçak işçiler gerçek turistten paket turla ayrılacak. Kaçak çalışmanın önlenmesi için turistlere Türkiye'den çıktıktan 90 gün sonra girebilme zorunluluğunu içeren, 1 Şubat’ta yürürlüğe girecek 5683 sayılı yasadaki düzenlemenin turizm sektörünü etkilememesi için formüller üretiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, konaklama sektöründen gelen talep doğrultusunda değişikliği hazırlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile paket turlarla Türkiye'ye gelen turistlerin uygulamadan muaf tutulması için çalışma başlattıklarını söyledi.

        'İKİ OLUMSUZ ETKİSİ OLUR'

        Eskiden 1 gün olarak uygulanan ancak, 90 güne çıkarılması planlanan bekleme zorunluluğunun turizmi iki açıdan etkileyeceğini öngören Taşbaşı, sözlerine şöyle devam etti: “Sektörde sıkıntı yaratması muhtemel konulardan biri Türkiye'ye gelen animasyon grupları olacak. Rusya, Ukrayna ve hatta Brezilya'dan ülkemizdeki tesislere animasyon çalışanı olarak gelenlerin artık belli zamandan sonra çıkması gerekecek. Ayrıca sayıları çok olmasa da 10-20 gün aralıklarla Türkiye'ye gelen turistler var. Düzenlemenin bu gruplara etkilerinin ne olacağını zamanla göreceğiz.” Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da turist ile kaçak işçiyi ayırmanın şu anda en büyük sorun olduğunu ifade etti. Ulusoy, kasım ayında gelip marta kadar kalan yaşlı turistlerin, tedavi amaçlı olarak ülkeyi ziyaret edenlerin ve Türkiye’de yazlıkları bulunan yabancıların bu düzenlemeden olumsuz etkileneceğine dikkat çekti.

        'GİRİŞ VE KONAKLAMA VERİLERİNE BAKILSIN'

        Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık Türkiye’ye her girişte 90 gün bekleme zorunluluğunun Türkiye’de konut sahibi olanları da etkileyeceğine dikkat çekti. “Otellerdeki odaları ve villaları kiralayıp ailelerini yaz sezonunda uzun dönemli Türkiye'ye yollayanlar var. Bununla birlikte Alanya gibi yabancıların ikincil konut olarak kullandığı bölgelerde turist vizesiyle kalanlar var. Değişiklik bunları zor durumda bırakacaktır” diyen Ayık, sadece giriş kapılarındaki istatistiklere değil, Emniyet'in elindeki konaklama listelerine bakılarak düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

        TÜRKİYE’YE 3 AY SONRA DÖNEBİLECEKLER

        5683 sayılı 'Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun'da yapılan ve 1 Şubat 2012'de yürürlüğe girecek değişikliğin Türkiye'den dönüş yapan yabancıların ülkeye tekrar girmek için 90 gün daha beklemek zorunda kalmalarını zorunlu kılıyor.

        GAZETE HABERTÜRK / Ünsal EREKE

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ