Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Zeugma'nın belki de en ünlü mozaiğindeki portre gizemini koruyor. Kim bu kişi, Çingene kızı mı büyük İskender mi - Turizm Haberleri

        "Çingene Kızı" adını verilen mozaik, Zeugma`da, 30-35 yıl önce kaçakçılar tarafından açılan ve her tarafı delik-deşik olan alanda ortaya çıkarıldı. Kaçakçıların, diğer figürleri kaldırdıkları belirlenen Çingene Kızı`nı görmemeleri, büyük bir şans olarak değerlendiriliyor.

        Etrafı bulunmadığı için mitolojik öyküsü bilinmeyen mozaik, "Çingene Kızı" adı verilerek, Gaziantep Arkeoloji Müzesi`ne kaldırıldı. Sanat değeri çok yüksek olan ve canlı renkler içeren mozaikteki insan figürüne, bakışlardaki hüzün ve esrar anlam kazandırıyor.

        Mozaiğin Zeugma`nın o dönem su altında kalacak bölümünden çıkarılması, "Çingene Kızı, kaderine üzülüyor" yorumlarına yol açtı ve çok büyük ilgi çekti. Mozaiğe, albenisi ve diğer bölümlerinin olmaması anlam kazandırdı. Öykünün eksik olmasının, ziyaretçilerin kendilerine göre sanal tamamlama yapmalarına yol açtığı öne sürülüyor. Çingene Kızı mitoloji sözlüklerinde yer almıyor. İnsan figürünün Büyük İskender olduğunu ifade eden birçok arkeologun yanı sıra, Yer Tanrısı Gaia olduğunu savunanlar da var. Pierre Grimal'in Mitoloji Sözlüğü'nde, Yer Tanrısı Gaia, içinden tanrı soylarının çıktığı ilk element kabul ediliyor.

        DÜNYANIN EN BÜYÜK MOZAİK MÜZESİ

        Gaziantep'te toplam 30 bin metrekarelik kapalı alanda kurulan müzede, 3 kattan oluşan yaklaşık 7 bin 75 metrekarelik sergi salonları bulunuyor. Bodrum katta hamam mozaikleri ve M. S. 1. yüzyıla ait ünlü savaş tanrısı Mars heykeli, giriş katta Fırat kenarındaki villalarda bulunan mozaikler yer alıyor. Kazılarda çıkarılan Poseidon ve Euphrates ikiz villaları, mozaikler, duvar resimleri, çeşmeler, sütunlar ve duvarlar orijinal pozisyonlarında ve kazıda ele geçtiği boyutları ile yerlerine yerleştirilmiş durumda.

        İkinci katın birinci bölümünde "Çingene Kız" olarak adlandırılan ve simge haline dönüşen Mainad mozaiği için yapılan özel oda dikkat çekiyor. Zeugma Mozaik Müzesi'ndeki en ünlü mozaiğin "Çingene Kızı" olarak bilinen Mainad olduğunu ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, "Mozaiği ilk bulan arkeolog arkadaşın deyimiyle bu Çingene Kızı. Aslında bunun kız mı erkek mi olduğu tartışılıyor. Bazıları bunun Büyük İskender olduğunu söylüyor. Ama ne olursa olsun bizim mozaiklerimizin simgesi, hatta Gaziantep'in simgesi oldu. Bunun için de ona özel bir mekan tasarlandı" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ