Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Batı'nın Zeugması mozaikler İzmir'de ortaya çıktı! - Turizm Haberleri

        İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde yapılan kazılarda, 4. yüzyıla ait olduğu düşünülen antik bir kent bulundu ve Bizans dönemine ait bir kültür katmanına rastlandı. Antik kentte yapılan kurtarma kazısıyla "Batının Zeugması" olarak nitelenebilecek mozaikler ortaya çıktı.

        Kemalpaşa'da bir firmanın depo yatırımı planladığı alanda bölgenin 3. derece sit alanı olması nedeniyle yapılan sondaj kazısında bir tarih hazinesi bulundu. Antalya temasları sırasında “İzmir’de bir bayram müjdesi olacak” diyerek büyük keşfi ilk kez duyuran Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, antik kentin uluslararası kamuoyunda da büyük ilgi göreceğini ifade etti.

        İncelemelerde bulunmak üzere kazı alanına giden Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, bir basın açıklaması yaparak kamuoyunu bilgilendirdi. Bölgedeki ilk çalışmaların ardından çok yoğun arkeolojik emarelere rastlanması üzerine kurtarma kazısı kararı aldıklarını kaydeden Süslü, 1 Ekim itibariyle bilimsel kriterlere uygun yapılan kazılar sonunda 4. yüzyıla ait Roma dönemine denk gelen kültür katmanına rastlandığını ve önemli mimari yapıların ortaya çıkarıldığını bildirdi.

        Bulunan yerleşim merkezinin hangi kayıp kent olduğuna dair çalışmaların devam ettiğini kaydeden Süslü, 550 metrekarelik alan içerisinde bir villa kompleksi ile 11 oda tespit edildiğini, odalardan altısında mozaik eserler bulunduğunu belirtti. Mozaiklerin bazılarının Anadolu parsı ve aslanı gibi nesli tükenen hayvanlara ait olduğunu ifade eden Süslü, "Burada, 'Batının Zeugması' denebilecek bir yapılaşma var. Alan, sadece villadan oluşmuyor. Sondaj kazılarıyla arazi genelinde yapılara rastlamakla beraber zaman içinde zengin verilere de rastlayacağımız aşikâr." dedi.

        Bölgede her yıl 22 kazı yapıldığına dikkat çeken Murat Süslü, vatandaşlardan gördükleri kaçak kazıları kendilerine bildirmelerini de istedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ